Z drsališčem Postojna tudi pozimi oživi

S prihodom Miklavža, prižigom lučk in uradnim odprtjem drsališča, ki ga je na osrednjem mestnem trgu že peto leto zapored postavilo domače podjetje Studio Proteus, se danes praznično vzdušje začenja tudi v Postojni. December bo bogat tudi z ostalimi prireditvami.

Drsališče že privablja prve obiskovalce, željne prijetne rekreacije.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Drsališče že privablja prve obiskovalce, željne prijetne rekreacije.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Praznično dogajanje se bo začelo z obiskom Miklavža v župnijski cerkvi ob 17. uri, nato pa se bo Miklavž s spremstvom preselil še na osrednji mestni trg pod božično-novoletno jelko, kjer bo kulturni program in okrog 17.30 nagovor župana Igorja Marentiča s prižigom lučk. Sledilo bo uradno odprtje drsališča z drsalno revijo.

Ernest Zakarija, direktor Studia Proteus, pravi, da so drsališče z veseljem postavili, ker se prek njega skupaj s sponzorji oglašujejo, po drugi strani pa prispevajo, da Postojna v zimskem času oživi. Čeprav komercialni interes ni na prvem mestu, so, kot pravi Zakarija, zadovoljni, “če pridejo skozi z ničlo”. Letos so z občino, ki financira električno energijo in brezplačno ponudi prostor, podpisali štiriletno pogodbo. Pričakujejo, da bodo v dveh mesecih našteli okrog 7000 obiskovalcev, vreme pa jim gre za zdaj na roko.

Tudi šola drsanja in curling

450 kvadratnih metrov veliko drsališče, ki je eno največjih v Sloveniji, bo med tednom odprto od 16. do 21. ure (s predhodno rezervacijo za organizirane skupine od 7. do 15. ure), med vikendom in prazniki pa od 10. do 21. ure. Za uro drsanja bo treba odšteti štiri evre, z lastnimi drsalkami pol evra manj, za organizirane skupine (najmanj 15 oseb) pa bo cena dva evra na osebo. Med novoletnimi počitnicami bo veljala počitniška cena evro za uro drsanja. Pripravljajo tudi animacijo za otroke, šolo drsanja in turnirje v curlingu. Ob drsališču pa je na voljo tudi gostinska ponudba.

Sicer pa bo december bogat s prireditvami. Občina 19. decembra vabi na novoletni sprejem s predstavo FENIKS Ko opeka zagori, ki je zmagovalna gledališka predstava letošnjega 56. Linhartovega srečanja, v njej pa nastopa Postojnčan Martin Valič.

20. decembra bo v kulturnem domu otroška predstava, po kateri bo otroke obdaril dedek Mraz.

Pri ustvarjanju prazničnega vzdušja v mestu in po krajevnih skupnostih sodelujejo tudi druge ustanove in društva. Med drugimi Vrtec Postojna in Srednja gozdarska in lesarska šola pripravljata Praznik luči in Pozdrav zimi. Za male in velike ljubitelje ustvarjanja pa se bo zvrstilo tudi več ustvarjalnih delavnic v TIC galerija in Večgeneracijskem centru Točka moči. Veselodecembrsko dogajanje bo sklenilo silvestrovanje na prostem.

Občina bo za okrasitev, ki bo podobna kot prejšnja leta, odštela približno 17.000 evrov, še 3300 evrov pa je rezervirala za novoletni, “okolju prijazen” ognjemet.


Najbolj brano