Čaroben trenutek na obeh straneh meje

S petkovima otvoritvama v galeriji Agore v Gorici in v Mestni galeriji Nova Gorica ter sobotnim javnim vodstvom po razstavi se je začel mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki ga bosta mesti gostili teden dni. 23 umetnikov, ki jih je izbral letošnji kurator Božidar Zrinski, raziskuje vidike sodobne tehnološko zasnovane družbe, umetnosti in politike.

 Foto: Matej Vidmar
Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA, GORICA > Pod naslovom Resnično čaroben trenutek udeleženci 18. edicije festivala raziskujejo soočenje sodobnega posameznika z digitalno realnostjo, razmišljajo o podatkovnih in slikovnih arhivih, o našem odnosu do zgodovine in umetnosti ter preizprašujejo naše čutno zaznavanje realnosti.

Številna razstavljena dela so interaktivna in gledalca ne le presenečajo ter mu omogočijo, da na novo doživi materialno stvarnost in svoje mesto v njej, temveč ga tudi vzpodbujajo k dejavnosti.

Na sobotnem javnem vodstvu so se na eksponate navdušeno odzivali tudi najmlajši obiskovalci postavitve. Naslednje javno vodstvo bo v petek. Ob tem bo umetnica Tina Lanišek v sodelovanju s kuharjem Adisom Volkom izvedla “intermedijsko-performativni molekularno-kulinarični dogodek” pod naslovom Veste kaj jeste?, s čimer se bo festival tudi zaključil. Do takrat pa so napovedali še niz delavnic, predavanj in spremljevalnih dogodkov.


Najbolj brano