Bilje z najdebelejšo ozimnico

S sobotnim preloženim dvobojem med Ilirsko Bistrico in Ajdovščino je padel zastor nad jesenskim delom tretje slovenske nogometne lige zahod. Na vrhu bodo prezimile Bilje.

Reprezentant do 17 let Abel Marc (levo) se je jeseni že 
uveljavil v članski vrsti Bilj.   Foto: Leo Caharija
Reprezentant do 17 let Abel Marc (levo) se je jeseni že uveljavil v članski vrsti Bilj.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V pretekli sezoni tretje SNL zahod sta si najboljši moštvi priigrali uvrstitev v razširjeno drugo ligo, letos pa napredovanja ne zagotavlja niti prvo mesto. Najboljšo primorsko ekipo čakajo ob koncu pomladi dodatne kvalifikacije z zmagovalcem enega od preostalih treh tretjeligaških tekmovanj. Po 15. odigranih krogih imajo najboljše izhodišče Biljenci, ki so se prav v končnici jesenskega dela odlepili od tekmecev. Bilje so na vrhu zasluženo, o čemer pričajo domala vsi statistični kazalci. So edina ekipa, ki si v jesenskem delu ni privoščila poraza, kar kaže na stabilnost ekipe pod taktirko Sandija Valentinčiča.

Moštvo je pred začetkom sezone doživelo le neznatne spremembe, za dobrodošlo osvežitev pa so poskrbeli upi iz mladinske šole. Našteto se je odrazilo tudi v rezultatu. Biljenci so prejeli daleč najmanj golov, hkrati so jih zabili največ. Drugi kazalec je sicer nekoliko varljiv, saj so 33 od skupno 47 zadetkov dosegli na štirih domačih tekmah proti Ilirski Bistrici, Jadranu in Ajdovščini. Bistveno več nihanj so si privoščili Izolani, ki so pred sezono prav tako odkrito izrazili željo po napredovanju. Pet porazov je preveč, pri čemer je pet točk navsezadnje znosen zaostanek pred zimskim premorom, ki bo izbrancem Nedžada Okčića prišel še kako prav.

Sklenili so tudi jesenski del v enotni primorski nogometni ligi. Razmerja moči na vrhu so jasna. Jesenski prvak Koper B ima enajst točk naskoka pred Plamo. V koprskem klubu pa že nestrpno pričakujejo za danes napovedano odločitev športnega razsodišča v Lozani, povezano z odločitvijo licenčne komisije o prisilni selitvi FC Koper v najnižje domače tekmovanje.

Enako število točk so na tretjem mestu zbrali Tolminci, ki so najbolje odprli prvenstvo, v katerem so se izkazali kot izrazito domača ekipa. Ob sedmih zmagah so edini remi na Brajdi zabeležili proti Biljam. Če bodo želeli obdržati stik z vrhom lestvice, pa bodo morali posoški nogometaši bistveno popraviti učinek na gostovanjih, kjer so jeseni nanizali kar pet porazov. Pri četrtouvrščeni Adrii se lahko pohvalijo z najdaljšim zmagovitim obdobjem. Šest zaporednih uspehov med četrtim in devetim krogom jih je izstrelilo na vrh, kjer jih pred začetkom sezone ob številčnem igralskem osipu ni pričakoval praktično nihče. Še pred koncem jeseni je v ne docela pojasnjenih okoliščinah odstopil trener Mitja Kristančič. Nasledil ga je Šefik Mulahmetović, ki je sezono začel na klopi Ajdovcev.

Prav Adria in Ajdovščina sta bili edini ekipi, kjer je v jesenskem delu prišlo do trenerskih rošad. V mestu burje so jih sprožili rezultati, ki so bili precej pod ambicioznimi pričakovanji. Resda so v drugem krogu odščipnili točki Biljencem, a prvo zmago so dočakali šele v desetem krogu, ko je rezultatsko krivuljo zasukal Jan Vidic. Slednji je sprva deloval v mlajših selekcijah Vipave, ki je jesenski del sklenila zasidrana na sredini lestvice. Uvrstitev članske ekipe je po prikazanem kar realna, čeprav so v klubu morda računali na kakšno mesto više na lestvici.

Na dnu sta ekipi, ki sta že pred prvenstvom kotirali najniže. Bistričani so med sezono dopolnili vrste z igralci iz bližnje Hrvaške, tako da so se kljub občasnim mrkom nekako prebili skozi prvi del sezone in zbrali tudi nekaj točk. Bodo pa prezimili na zadnjem mestu, ki ob koncu sezone pomeni izpad. Deveto mesto, ki bi ob srečnem drugoligaškem razpletu za Brda prineslo obstanek, za zdaj drži Jadran. Novinec je bil pri zbiranju točk nekoliko uspešnejši. Morda pa utegne vrstni red določiti izkupiček medsebojnih dvobojev, v katerih sta ekipi po dveh odigranih tekmah povsem izenačeni. Spomladanski del sezone se bo pričel 10. marca.


Najbolj brano