“Čas je za osamosvojitev”

Notranjski muzej je ugledna ustanova in po zaslugi nove stalne razstave tudi vse bolj prepoznavna in obiskana, je ob jubileju poudarila Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje, v okviru katerega muzej deluje.

Jubilej so v muzeju včeraj obeležili z odprtjem razstave Muzej 
je vaš, ki razkriva, kakšne zaklade hrani  muzej. Razstavo je 
predstavila kustosinja Alenka Čuk, ogledala pa sta si jo tudi 
postojnski župan Igor Marentič in kulturni minister Tone 
Peršak.
Jubilej so v muzeju včeraj obeležili z odprtjem razstave Muzej je vaš, ki razkriva, kakšne zaklade hrani muzej. Razstavo je predstavila kustosinja Alenka Čuk, ogledala pa sta si jo tudi postojnski župan Igor Marentič in kulturni minister Tone Peršak. 

POSTOJNA > Že kmalu pa bi utegnil ponovno postati samostojen, za kar se zavzema zlasti strokovna javnost.

Notranjski muzej javno muzejsko službo opravlja na območju šestih občin v regiji. Za njegov razvoj in državno pooblaščenost je bila prelomna zlasti odločitev, s katero je vlada na občino prenesla objekt nekdanje garnizije, v katerem je muzej končno dobil primerne prostore za svoje delo in leta 2015 tudi novo, stalno razstavo. “S postavitvijo te razstave pa je Postojna pridobila, poleg Inštituta za raziskovanje krasa, eno najpomembnejših institucij, ki ohranjajo in utrjujejo sloves Postojne kot zibelke krasoslovja.” je poudarila Vladka Krese. Število obiskovalcev razstave se letos približuje številki 6000, v prihodnje pa si jo želijo še povečati. K razvoju muzeja pa naj bi prispevalo tudi vključevanje v nove, mednarodne projekte.

“Ni pa bilo vse dobro, kar se je zgodilo. To moramo tudi priznati. Ko je muzej izgubil samostojnost, je bil to že na simbolni ravni velik šok. Kasneje je dobil svoje prostore, tudi stalno zbirko, ampak muzeji niso ne sijajne zgradbe ne velike zbirke, ampak so kronski dragulj, tako kot dediščina, vsake države. Dolžnost sodobnega muzeja je ne samo zbirke varovati, temveč s komunikacijo vzpostavljati boljšo družbo,” je izpostavila muzealka ddr. Verena Vidrih Perko.

Brez strokovnega vodstva

Notranjski muzej se kot podrejena organizacijska enota utaplja v raznorodnem občinskem javnemu Zavodu Znanje, pri čemer izgublja identiteto, je opozoril tudi nekdnaji direktor Dejan Vončina in v imenu Civilne iniciative za samostojen Notranjski muzej poudaril, da si kot ugledna muzejska ustanova z unikatnimi in nacionalno pomembnimi zbirkami s področja krasoslovja ter naravne in kulturne dediščine regije ob svoji 70. obletnici zasluži, da zadiha s polnimi pljuči kot samostojen, avtonomen in strokovno voden muzej.

“Zaposleni v muzeju podpirajo ponovno samostojnost, kljub temu pa muzej že v tej obliki deluje dobro in se razvija. Tudi če bo šel spet na samostojno pot, pa bomo z njim v Zavodu Znanje še naprej dobro sodelovali,” odgovarja direktorica Zavoda Znanje.

Zaradi nedorečenega statusa muzej že dlje časa deluje tudi brez strokovnega vodje. Občina je po besedah Kresetove letos za zaposlitev strokovnega vodje namreč predvidela denar le za polovični delovni čas, vendar na razpisih primernih kandidatov niso našli.

Zaposlenim kljub temu priznavajo zelo dobro delo. Ob jubileju so pripravili razstavo Muzej je vaš ki med drugim z izborom najatraktivnejših muzejskih predmetov obiskovalce popelje v zakulisje muzeja in strokovnega dela kustosov.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano