Želijo si nov zagon košarke

Postojna je bila dolgo časa eden pomembnih slovenskih košarkarskih centrov, ki je tudi ustvarjal igralce. V zadnjih letih je, podobno kot še marsikje, postojnska košarka zašla v krizo, klub igra v tretji slovenski ligi.

Del otrok v novem košarkarskem klubu s trenerjema Bojanom Jovanovićem (levo) in Alešem Lenassijem. Foto: KK Orli
Del otrok v novem košarkarskem klubu s trenerjema Bojanom Jovanovićem (levo) in Alešem Lenassijem. Foto: KK Orli

POSTOJNA > Mesto pod Sovičem se lahko ponaša kar z dvema košarkarjema, ki sta z reprezentanco osvojila zlato kolajno na evropskem prvenstvu, Aleksejem Nikolićem in Maticem Rebcem. V letu nepričakovanega slovenskega uspeha je v Postojni zaživel nov košarkarski klub, kar je v zadnjem obdobju širši trend. Mesto ima tako tudi dva nogometna kluba, tako kot sosednja Ilirska Bistrica, dva košarkarska kolektiva imajo tudi v piranski občini.

Ustanovitelji kluba, ki so ga poimenovali KK Orli, so znani domači košarkarji, ki so tako in drugače pisali košarkarsko zgodovino regije in širše: Zlatko Šantelj, Dušan Kobe, Mitja Muha, Aleš Lenassi, Marko Mejak, Andrej Žakelj, Miha Kobe, Bojan Jovanović, Klemen Muha in drugi. “Naš cilj je, da košarka v mestu, ki se ponaša s 70-letno tradicijo, dobi nov zagon in se dvigne na višjo raven, da bi čez nekaj let lahko spet imeli Postojnčane v dresih mlajših reprezentančnih selekcij,” pravi eden od pobudnikov društva in trener Miha Kobe, ki se tako kot Rebec in Nikolić lahko ponaša z naslovom evropskega prvaka - v kategoriji mlajših članov leta 2000 v Ohridu. Oba letošnja zlata košarkarja sta dan po sprejemu z obiskom na treningu razveselila tudi mlade košarkarje Orlov.

V novem društvu, ki mu je s pokroviteljstvom priskočila na pomoč Postojnska jama, sta ob Kobetu pri delu z otroki zelo aktivna še Lenassi in Jovanović, za novo pot pa so se odločili po dolgem premisleku. Kot osnovne cilje so navedli, da želijo mladim omogočiti koristno izrabo prostega časa, razvoj v kakovostne in vrhunske igralce in igralke, tekmovalno konkurenčnost in gradnjo društvene kulture, ki se v zadnjih letih skoraj povsod počasi izgublja. Trenutno delajo na dveh od treh postojnskih osnovnih šol s približno 50 otroki. “Piramido je potrebno graditi od spodaj navzgor. Smo šele na začetku poti. Na noge želimo postaviti še ekipo deklic, počasi združiti veterane, pa rekreativce,” našteva Kobe. Samoumevno je vprašanje, če je v dolgoročnem načrtu tudi članska ekipa. “O tem je zdaj prezgodaj govoriti, videli bomo, kaj bo prinesel čas. Zagotovo ni nikogar, ki si ne bi želel, da se članska košarka dvigne na višjo raven.

Da sta v istem kraju dva košarkarska kluba po Kobetovem mnenju ni ovira za razvoj, ampak kvečjemu spodbuda za razvoj in kakovostnejše delo.


Najbolj brano