Mura dere proti prvi ligi

Z drugoligaškim nogometnim tekmovanjem dolga leta nihče ni prav točno vedel, kaj bi z njim. Desetčlanska liga je bila povsem v senci prvoligaškega tekmovanja in je s težavo prodrla do širše javnosti.

Fotografija z dvoboja najdalj časa neporaženih ekip Mure in 
Jadrana Dekanov. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Fotografija z dvoboja najdalj časa neporaženih ekip Mure in Jadrana Dekanov. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Odločitvi za širitev tekmovanja na 16 klubov ni nasprotoval skoraj nihče, že prvi meseci pa kažejo, da je bila odločitev pravilna. Prvih 17 krogov tekmovanja je prineslo veliko napetih, bojevitih in - kar je tudi zelo pomembno - kakovostnih obračunov. Obenem je liga ob spletnem prenosu ene tekme na NZS dobila še dodaten neposreden prenos tedensko na športni televiziji Sportklub.

Nogometna druščina je vsega spoštovanja vredna, saj jo tvori več kot polovica ekip, ki so kdaj igrale v prvi ligi. Vsi klubi na prvih sedmih mestih po prvem delu prvenstva so nekdanji prvoligaši. Da so na vrhu trije prvoligaši iz vzhoda Slovenije, med njimi oba nekdanja prekmurska prvoligaša, ni nobeno presenečenje, saj je Prekmurje lačno športnih dogodkov, kar kaže tudi obisk tekem v Murski Soboti in Lendavi. Njun medsebojni derbi v Lendavi je bil na ravni obiska v Ljudskem vrtu.

Če so se pri Muri kaj naučili iz preteklosti, ko so finančno stisko kluba reševali s sumljivimi poslovneži in to plačali z bankrotom, potem si drznemo trditi, da bo jesenski prvak tudi konec sezone dočakal na vrhu in pristal v prvi ligi. Klubski proračun naj bi segal tja do 700.000 evrov, v ozadju naj bi čakali tudi ruski investitorji, čeprav je slišati, da plačila vseeno zamujajo. Sestavili so močno ekipo pod taktirko Anteja Šimundže, njihov hrvaški napadalec Luka Bobičanec si deli prvo mesto lestvice strelcev z Radomljanom Anelom Hajrićem. Po nedelji bo morda na vrhu zgolj eno ime, saj se bosta obe moštvi še pomerili v zaostali tekmi 17. kroga. Drugouvrščena ptujska Drava pod taktirko nekdanjega reprezentanta Nastje Čeha tudi želi v prvo ligo, vendar nima pravih zamenjav za nosilce igre. Bivši prvoligaš iz Radomelj je slabše začel sezono, ko je zaokrožil postavo, je začel zmagovati in se prebil do četrtega mesta, kjer bo prezimil, tudi če v nedeljo premaga Muro. Peto mesto dekanskega Jadrana je in ni presenečenje. Ekipa pod trenerskim vodstvom Nevija Finkšta oziroma (uradno) njegovega pomočnika Alena Šćulca ima kakovostno jedro, še nekateri prihodi iz koprske šole pa so jo le še okrepili. Dolgo časa je edina držala korak z Muro. Takoj za njimi je sežanski Cherrybox 24, ki je na lestvici malenkost višje od pričakovanj. Sežanci so se mučili v napadu in večkrat močno nihali v igri, zato je šesto mesto zanje uspeh. Pričakovali bi, da bodo Brda, ki bodo prezimila na robu izpada (14. mesto), unovčila lanske izkušnje in tudi urejenost okolja, v kar vsekakor sodi zagotovljen proračun, vendar se jim očitno nekateri premiki v članski ekipi niso izšli po načrtih. Pod pričakovanji sta zagotovo visokoleteča Ilirija 1911 (šele 13.) in ekipa, ki se v zgodovini slovenskega nogometa najbolj otepa napredovanja v prvo ligo - Roltek Dob, ki je šele zatem, ko je Damijana Romiha na trenerskem stolčku nadomestil Nenad Toševski, s serijo šestih zaporednih zmag zlezla z dna letvice na deveto mesto.

Primorski klubi po skupnem obisku sicer sodijo šele od 10. mesta navzdol, doma ima največjo podporo Tabor, ki je šesti, Jadran je 11., Brda pa na istem mestu kot v prvenstvu - 14.


Najbolj brano