V bobnu tudi stari znanci

Koprski rokomet se po petih letih vrača na veliko evropsko prizorišče, v skupinski del pokala EHF, kjer je predhodnik sedanjega kluba, RK Cimos, igral v svoji zadnji sezoni 2012/13. RD Koper bo dobil tekmece na današnjem žrebu štirih tekmovalnih skupin.

Eden od stebrov domačega moštva Jure Vran je nekoč igral 
v potencialnem koprskem tekmecu Göppingenu.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Eden od stebrov domačega moštva Jure Vran je nekoč igral v potencialnem koprskem tekmecu Göppingenu.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Potem ko so koprski rokometaši v tretjem in zadnjem krogu kvalifikacij nadoknadili zaostanek petih zadetkov iz Poljske in doma premagali moštvo Gwardia Opole za šest zadetkov, se po kratkotrajnem slavju pozornost usmerja na današnji žreb skupin pokala EHF na Dunaju. Koprčani so uvrščeni v zadnji, četrti kakovostni boben, kjer je še ena neznanka, saj bo 16. član pokala EHF znan v začetku decembra, ko bo odigrana povratna tekma med slovaškim Tatranom iz Prešova in islandskim moštvom FH Hafnarfjordur - v prvi tekmi so s 24:21 slavili Slovaki.

Žreb bo danes ob 11. uri na sedežu evropske rokometne zveze (EHF) na Dunaju. Med 15 že znanimi ekipami bodo Koprčani edini slovenski klub, medtem ko ima Nemčija tri, Francija in Španija pa po dva kluba. V prvem kakovostnem bobnu je sicer tudi beloruski SKA Minsk, ki pa naravnost štrli ob imenih, kot so aktualni lastnik pokala EHF, nemški Frisch Auf Göppingen, francoski Chambery ali Füchse Berlin. Na prvi pogled so tudi imena klubov v tretji kakovostni skupini uglednejša kot tistih v drugi.

Jakostni bobni - 1: SKA Minsk (Blr), Chambery Savoie Mont Blanc Handball (Fra), Frisch Auf Göppingen (Nem), Füchse Berlin (Nem); 2 - Bjerringbro-Silkeborg (Dan), Helvetia Anaitasuna (Špa), Cocks (Fin), KS Azoty-Pulawy SA (Pol); 3 - RK Nexe (Hrv), Fraikin BM Granollers (Špa), Saint-Raphael Var Handball (Fra), SC Magdeburg (Nem); 4 - RD Koper (Slo), Wacker Thun (Švi), Lugi HF (Šve), ali Tatran Prešov ali FH Hafnarfjordur (Isl).

Za koprski rokomet in privržence so nekateri klubi že znanci iz časov pokojnega RK Cimos. Poljski KS Azoty je gostoval v Kopru v pokalu challenge leta 2011, španski Granollers je leta 2010 nekdanji koprski klub izločil v osmini finala pokala pokalnih zmagovalcev. Koprskemu rokometu je blizu tudi španski Helvetia Anaitasuna. Gre za naslednika Portlanda San Antonia, ki je v Bonifiki gostoval v ligi prvakov tako proti Cimosu (2008) in Gold Clubu (2006). Vsi trije klubi so le še zgodovina. Tako kot v Kopru so tudi v Pamploni zagnali rokometni pogon na novih temeljih.

Tudi sedanji prvak Göppingen je v okviru pokala EHF že gostoval v Kopru (2013), zanje pa je leta 2010 branil nepogrešljivi vratar Kopra Jure Vran. Pri Nemcih je zdaj reprezentančni vratar Primož Prošt.

Bonifiko lahko teoretično obiščejo še nekateri slovenski rokometaši. V prvi vrsti nekdanji ljubljenec koprskega občinstva Sebastjan Skube, član danskega Silkerborga, kjer je tudi Aljoša Rezar. Marko Bezjak je v dresu Magdeburga, nekoč serijskega prvaka vzhodne Nemčije. Colčan Patrik Leban igra za člana lige SEHA RK Nexe iz Našic.

Žreb ni v celoti naključen, saj v isto tekmovalno skupino ne morejo biti izžrebani klubi iz iste države. Tekmovanje se bo začelo 10. ali 11. februarja prihodnje leto.


Najbolj brano