Bo kmalu rapal tudi Srečko Kosovel?

Danes ob 10. uri bosta v koprskem gledališču sedmič zapored družno nastopila literarni zgodovinar prof. dr. Igor Saksida in raper Rok Terkaj - Trkaj, ki sta skupaj sestavila nenavadno knjigo Kla kla klasiki, letos izdano pri Mladinski knjigi. Z istoimensko predstavo bosta še gostovala po domovini, napovedujeta.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > Igor Saksida (1965) in Rok Terkaj - Trkaj (1983), povezana v neobičajen dvojec, sta knjigi, ki poezijo približuje zlasti mladim, priložila tudi CD. Na njem se vrstijo posnetki Trkajevega rapa, v katerem se avtorski stihi bratijo z reinterpretacijami naših literarnih klasikov, od Vodnika in Prešerna do Levstika, Ketteja in Župančiča.

Med delom se je profesor navdušil nad rapom, medtem ko je raper obnovil poznavanje književnosti in se prepričal, da so klasiki res mojstri besede - če Prešernovo Gloso položiš na moderni beat, vse “štima”! Oborožena z novimi spoznanji, odsekanim ritmom in arzenalom slovenske literarne klasike sta prejšnji mesec začela nizati predstave, tako na velikem kakor na manjšem odru. Z današnjo, sedmo po vrsti, se poslavljata, vendar samo od koprskega gledališča. “Predstava bo vsekakor še živela, dobivava veliko vabil,” je zadovoljen Saksida. “Zadnjič sva v Novem mestu naspidirala dvesto strojnikov, dijakov prvega in drugega letnika. Je učiteljica slovenščine rekla, da jih še ni videla tako navdušenih. Ta predstava je najprimernejša za srednješolce in za osmi, deveti razred osnovne šole.”

V koprskem gledališču sta nastopila tudi za nekoliko mlajše in zato prilagodila program: “Če nama na kaki šoli rečejo, da bodo tudi petošolci, izločiva Prešernovo Gloso in Župančičevo Žebljarsko, namesto tega pa dodava več rapa, beatboxa ... Ko sva nastopila na srečanju ravnateljev na Bernardinu, pa sva program prilagodila odraslim.”

Veseli ju, da imata april 2018 že skoraj zapolnjen, saj ju ob zaključku bralne značke želijo gostiti na mnogih šolah po Sloveniji.

Tudi prihajajoči dnevi bodo pestri: v petek bosta recitirala in rapala v Bohinju, v nedeljo, na Prešernov rojstni dan in ta veseli dan kulture, pa ju bodo gostili v Narodni galeriji v Ljubljani. “S tem napovedujeva evropsko leto kulturne dediščine 2018, skozi katero bova kot ambasadorja skušala pripomoči k aktualiziranju izročila,” pravi Novogoričan. In dodaja, da bo s Trkajem po naročilu ministrstva za kulturo že v začetku leta kulturne dediščine posnel motivacijski video: “Najbrž ga bova objavila že pred kulturnim praznikom. Posnela bova Trkajevo Lepo Vido, med katero raper poslušalca popelje na potovanje po Sloveniji. Vsepovsod iščeš Vido, ne vidiš je, je pa nenehno okrog tebe.”

Bosta tovrstno prirejanje klasike nadaljevala? “Seveda!” brez omahovanja odgovori Igor Saksida. “Ravno se pogovarjava, v katero smer naj greva. Ena od možnosti je sodobnejša klasika, recimo Kosovel in drugi, lahko pa bi za mlajše, učence prve triade, naredila raperske priredbe ljudskih pesmi, izštevank, Župančiča ...”


Najbolj brano