Na Kapeli posebej praznično

V frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico, na Kapeli, v advent in praznične tedne vstopajo bolj praznično kot bi sicer. Kar nekaj obnov je za njimi.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Dopoldne, po osrednji nedeljski maši, ki jo je daroval koprski škof Jurij Bizjak, so v samostanu nad mestom blagoslovili obnovljeni atrij, prostor za zbiranje in druženje redovnikov, kot ga je opredelil župnik na Kapeli, pater Niko Žvokelj. In tudi prostor, kjer se v vodnjak zbira kapnica, čeprav je zdaj uporabna le za zalivanje. Ta voda je povzročala preglavice, saj je po besedah Žvoklja pronicala v sosednje podzemne oziroma kletne prostore, tudi v grobnico Burbonov.

Kapnica ne bo več nič zamakala

“Nihče ni točno vedel, kaj je pod atrijem. No, naj povem, da na skrivni rov, ki naj bi vodil iz samostana na Goriški grad, nismo naleteli,” je obnovo, ki jo je sofinancirala Mestna občina Nova Gorica, z ironijo znal začiniti pater Niko. So pa zato, kot je dejal, odkrili zmedo z odtočnimi cevmi in jo odpravili, hkrati so po besedah predstojnika samostana, patra Jerneja Kurinčiča popravili ne le vodnjak, na katerega enako kot prej nakazuje ročna črpalka sredi atrija, ampak tudi več cistern, vkopanih pod površjem ob njem. Seveda so gradbinci na novo tlakovali površje, nove bodo tudi stopnice, ki z atrija vodijo na cerkveni kor.

Prostor so danes ob škofovem blagoslovu posvetili patru Aleksandru Vavpotiču, frančiškanu, ki je po izbruhi soške fronte ostal na Kostanjevici in bil nato ustreljen. Ne ve se, ne točno kje, kakor ne kako. O njem je na slovesnosti spregovoril zgodovinar Renato Podberšič, o tragediji pa zdaj priča tudi stenska poslikava v obnovljenem atriju, delo Mire Ličen Krmpotić.

Restavrirati bi želeli ves strop cerkve

Ni pa le atrij tisto, kar je bilo na Kapeli obnovljeno v zadnjem obdobju. Že sinoči so frančiškani predstavili še dve pomembni pridobitvi, eno skupaj s Turističnim društvom Nova Gorica in Aktivom mestnih žena in deklet Goričanke, ki deluje v okviru društva. V cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji, ki je del kompleksa, so strokovnjaki od sredine julija do sredine oktobra opravljali konservatorsko-restavratorska dela na štukaturah in stenskih poslikavah na ladji cerkve.

O zahtevnosti obnove sta spregovorili konservatorki novogoriške enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Minka Osojnik in Marta Bensa, posebej sta opisali delo na med prvo svetovni vojno skoraj uničenji in po potresu leta 1976 ponesrečeno obnovljeni poslikavi lunete slavoločne stene (med ladjo in prezbiterijem). Kurinčič upa, da se bo delo nadaljevalo, namen je lesk povrniti vsej cerkveni ladji.

Ob pomoči turističnega društva, ki si po besedah predsednika Slavka Šuligoja želi nadaljnjega tvornega sodelovanja s samostanom, pa so na podoben način obnovili lesen portal nad vhodom v jedilnico. In blagoslov te obnove so sinoči združili še s predstavitvijo kolača kostanjeviški presnic, z oreščki, jajci, maslom, s sadjem nadevanega peciva iz nekvašenega testa.

Izvor, razširjenost, način priprave tega prazničnega peciva, ki so ga članice aktiva Goričanke pripravile za pokušino, je opisala Slavica Plahuta. O njegovi prehranski vrednosti pa je spregovorila prehranska strokovnjakinja in tudi sodelavka Sobote Primorskih novic Marija Merljak. Vendar ni naštevala številk, ampak je orisala, kako dobro lahko priprava in zaužitje sladice ob prazničnem vzdušju v krogi družine ali prijateljev učinkuje na telo. Lahko tudi ob kozarcu sladkega vina.


Najbolj brano