Koalin glas, ki trga strune

Sinoči sta v Tranzistor baru Centra mladih Koper (CMK) grmela mlada benda iz osrednje Slovenije, najprej predskupina The Mint in zatem še izvrstni, vse bolj uveljavljeni Koala Voice, ki so predstavili svoj drugi album Wolkenfabrik.

Koala Voice Foto: Andraž Gombač
Koala Voice Foto: Andraž Gombač

KOPER > Ognjevito so začeli že The Mint iz Moravč, ki ne skrivajo, da je nanje močno vplival grunge, zlasti Nirvana. Njihov pevec in kitarist, cobainovski Rok Urbanija, je med silovitim nažiganjem po kitari strgal struno, zatem pa je pevka in kitaristka zasavskih Koal Manca Trampuš njegov dosežek podvojila - strgala je struno na kar dveh svojih kitarah. Ob njej so ubrano in blagodejno surovo rohneli kitarist Domen Don Holc, basist Tilen Prašnikar in bobnar Miha Prašnikar.

Tovarišija iz Kisovca, ki ima kljub mladosti za sabo že veliko koncertov in tudi uspešne turneje po tujini, je ob tokratni vrnitvi v Koper predstavila svoj drugi, še čisto svež album Wolkenfabrik, ki ga je posnela v studiu Jork v bližnjih Dekanih. Med debelo uro dolgim nastopom je kvartet seveda zajemal tudi s prvenca Kangaroo's a Neighbour (2015); navdušile so denimo Slovenske železnice, Good Old Days, Go Disco, Go in Wild Dancer, skladbe, ki se praviloma iz umirjenega uvoda postopoma razrastejo v besnenje, v oglušujoč stampedo, ki v ekstazo spravi tako muzikante na odru kakor rajajoče pod njim. Divje zaplešejo rock, punk, disco ...

Koale, ki so se na prvencu oglašale izključno v angleščini, so v družbenokritično pesem Oxygen thief na novem albumu Wolkenfabrik (Tovarna oblakov) vtkale oster, zajedljiv odlomek v slovenščini, ki pa ga tokrat ne zapoje strastna pevka, marveč bobnar: “V našem mestu v zrak spuščajo umazan dim, namesto da bi spuščali zmaje. Zdaj samo čakamo, da zbolimo, dobimo pljučnega raka, dobimo tudi astmo. Hvala vam za to, res najlepša hvala vam za to!”

Z novega albuma, ki ga je produciral Danton Supple, najbolj znan po sodelovanju s Coldplay, se je kajpada oglasila tudi pesem Vede premikanja, prva, ki so jo Koale v celoti posnele v slovenščini in jo pospremile z videospotom v slogu trilerja. Posneli so ga na Primorskem, ob morju in pri rezervoarjih naftnih derivatov na Serminu pri Kopru.

Gromko sobotno zabavo so Koale bolj umirjeno sklenile z novo Talk About It, aktualno popevko tedna na Valu 202. Nekaj ur prej, pred tonsko vajo, med njo in po njej, smo posedeli z bendom in z vsemi štirimi člani napravili intervju, ki ga bomo objavili v četrtkovi prilogi TV Okno.


Najbolj brano