Na Cerju počastili stoletnico konca soške fronte in odkrili veličastno sliko

Na prireditvi v počastitev stote obletnice soške fronte so v pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju danes odkrili umetniško delo akademskega slikarja Rudija Španzla, ki prikazuje vso nesmiselnost vojne. V prihodnjih dveh letih pa naj bi pomnik vendarle dobil stalno razstavo. Goriški muzej jo bo uredil v štirih nadstropjih in bo posvečena zgodovini Primorske v 20. stoletju.

Avtor  Rudi Španzl  poudarja, da je največja širina umetniškega dela, ki visi v pomniku, v tem, da ga bo vsak 
obiskovalec doživljal po svoje. Foto: Alenka Ožbot
Avtor Rudi Španzl poudarja, da je največja širina umetniškega dela, ki visi v pomniku, v tem, da ga bo vsak obiskovalec doživljal po svoje. Foto: Alenka Ožbot

CERJE > “Zgodovinska resnica in tudi naša svojevrstna tragedija je, da so v preteklosti slovenski fantje in možje prelivali kri za tuje gospodarje, za tuje interese in si ob tem mnogokrat stali na nasprotnih frontnih črtah,” je na dobro obiskani prireditvi v šotoru ob pomniku povedal predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Veličastni pomnik je simbol našega vojaškega ponosa in na drugi strani miru zavezanega življenja, ki ga je zaznamovala nemirna preteklost, je še poudaril. “Z umetniškim delom in vsemi prihodnjimi vsebinami bo postal močan simbol naše prehojene, slovenske zgodovinske poti, uresničitev plebiscitarnih želja in miroljubnega slovenstva”, je prepričan.

Španzlova slika bogati vsebino

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je poudaril, da je umetnina rezultat skupinskega dela. “Vesel sem, da smo ta projekt, ki je trajal nekaj let, izpeljali s skupnimi močmi - z veliko podporo državnega sveta in njegovega predsednika, strokovnih sodelavcev, predvsem pa s podporo gospodarskih družb,” je o veličastni, trikrat pet metrov veliki sliki povedal župan. Jože Mermal, predsednik uprave BTC, glavnega pokrovitelja umetniškega dela, je povedal, da je z veseljem sprejel povabilo, da bi se poklonili braniteljem slovenske zemlje ter njihovemu spominu posvetili umetniško delo slikarja Rudija Španzla. ”Tukaj bo visela za vse večne čase in vsak gledalec jo bo doživljal na svoj način. Ravno to je širina te umetnine,” pa je na svoje življenjsko delo ponosen slikar Rudi Španzel.

Občutena prireditev, ki se je začela s prihodom praporščakov in zaključila z odkritjem slike, je pod taktirko režiserja Radoša Bolčine postregla s petjem, plesom in glasbo, resne recitacije o vojni pa združila z razposajenimi in sproščenimi nastopi mladih.

Trajna razstava v štirih nadstropjih

Pomnik na Cerju s takimi prireditvami in pridobitvami dobiva vlogo, ki mu je bila namenjena. “Veselim se, da bomo v naslednjih dveh letih postavili trajno razstavo v nadstropjih, od prvega do četrtega, da bomo lahko to zgodbo zaokrožili tudi vsebinsko,” je navdušen župan. Študijo za stalno razstavo bo pripravil Goriški muzej. “Osnutek stalne predstavitve pričakujem v januarju in v naslednjih letih, predvidoma leta 2020, naj bi bila ta stalna razstava tudi odprta,” razlaga Humar.

Kot pravi direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič, se bo razstava z delovnim naslovom Na zahodni meji smiselno vključevala v slovensko zgodovino, obenem pa bo poudarjala specifičnost Primorske oziroma Goriške. “Slavili bomo življenje ljudi v tem prostoru v teh sto letih in na podlagi razstavljenih predmetov pokazali specifiko tega prostora,” razlaga Peruničič.

Po besedah zgodovinarja Marka Klavore, ki vodi projekt, je zelo jasno, kako se bodo tega lotili. Goriški muzej je namreč že pripravil odmevne zgodovinske razstave, denimo Draga Sedmaka Primorska 1918-1947. “Verjetno imamo največ predmetov, povezanih s primorsko zgodovino, tako da imamo kaj za pokazati. Razstava bo temeljila na zgodbah, ki jih bomo pletli okoli znanih in neznanih prebivalcev primorske preteklosti in preko njihovih življenjskih zgodb, izkušenj, bomo tkali muzejsko postavitev,” napoveduje Klavora. V pomniku na Cerju je po njegovih besedah Goriški muzej dobil krasno priložnost, da pokaže, kar ima, obenem pa da tako vsebino objektu, kot je bila zamišljena.

Spomladi gostinska ponudba

Da se premika pri vsebini, so zadovoljni tudi v društvu Tigr Primorske, ki je dalo pobudo za postavitev pomnika. “Že več let o tem govorimo tudi v naših poročilih in letnih programih. Mislim, da smo doslej premalo konkretno zaorali v to stvar. Vsebino bo treba izpopolniti po nadstropjih, po zgodovinskih obdobjih, ki naj bi jih tam prikazali, obenem pa ta simbolni spomenik narediti privlačen za širše množice, za mlade, in to je zdaj cilj,“ pravi Savin Jogan, predsednik društva Tigr Primorske, ki je povezano v Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije.

Spomladi prihodnje leto pa naj bi v pomniku odprli gostinski lokal. “V prihodnjih tednih pričakujemo tehnični pregled, potem uporabno dovoljenje in nato bomo objavili razpis za izvajalca, tako da bo na Cerju tudi gostinska ponudba,” napoveduje župan. Občina načrtuje ustanovitev zadruge oziroma zavoda, ki bo upravljal s pomnikom, tudi v prihodnje pa računajo na pomoč države, saj je objekt državnega pomena, še poudarja Humar.


Najbolj brano