Delovno ob prazniku oljk

Včeraj je bil svetovni dan oljke, ki ga je razglasil Mednarodni svet za oljkarstvo. Na Belvederju, neformalnem oljkarskem središču, so ga proslavili v delovnem in povezovalnem vzdušju, z degustacijo letošnjih oljčnih olj iz različnih okolij, z razpravo o kakovosti letine in s tovariškim srečanjem.

Utrinek z včerajšnje delovne proslave Dneva oljk: spredaj sta 
predsednica nacionalnega Sveta za oljkarstvo Milena Bučar 
Miklavčič in Miran Adamič, predsednik združenja oljkarskih 
društev. Foto: Sašo Dravinec
Utrinek z včerajšnje delovne proslave Dneva oljk: spredaj sta predsednica nacionalnega Sveta za oljkarstvo Milena Bučar Miklavčič in Miran Adamič, predsednik združenja oljkarskih društev. Foto: Sašo Dravinec

Belvedere nad Izolo je bil včeraj popoldan spet oljkarsko središče za mednarodno srečanje degustatorjev oljčnih olj iz Slovenije in Hrvaške: iz slovenske in Hrvaške Istre, iz Brd in Goriškega ter gostov s Korčule. Dobili bi se sicer v Centru sredozemskih kultur v Izoli, a tam še vedno sanirajo pogorišče.

Dneva oljke so se lotili delovno, s poglobljeno degustacijo oljčnih olj, ki so jih tudi ocenjevali na neke vrste “suhem” treningu. Najprej je dve oljčni olji z Goriškega predstavil Ernest Kante, presenetil je z svežim in dišečim maurinom. Ranko Šurjan, ki je predsednik oljkarskega združenja iz Vele luka na Korčuli, je predstavil tri oljčna olja, dve sortni lastovki, olje iz oljk, ki imajo v sebi največ divjega genoma in so doma predvsem na zahodnem delu Korčule, in eno iz razširjene dalmatinske sorte oblica. Pridelovalci s Korčule, ki so lani pridobili pravico do uporabe označbe Zaščitena označba porekla (ZOP) za svoje oljčno olje, so bili posebni gostje, na obisku so si ogledali tudi nasade in torkle v Istri.

Predsednik briškega oljkarskega društva Božidar Slivnjak je predstavil drobnico in črnico, sortni olji iz tradicionalnih briških sort oljk. Omenil je precejšen izpad zaradi suše in toče. Dr. Olivera Koprivnjak, ki vodi panel iz Krasice v hrvaški Istri, je predstavila oljčno olje iz drobnice s Paga in domačo istrsko belico. Za konec sta bili dve oljčni olji iz slovenske Istre: istrska belica predsednika Društva oljkarjev slovenske Istre Danila Markočiča in mešanica 30 olj z doseženo zaščito ZOP različnih pridelovalcev. Slednje olje je presenetilo s skladnostjo in ponudilo nov temelj za razmislek o morebitnem povezovanju istrskih oljkarjev, da bi na tržišču ponudili vrhunsko slovensko oljčno olje, ki bi bilo zaradi količine zanimivo tudi za širše tržišče.

Kakovostni vrh slovenskega oljkarstva ni vprašljiv, večji problem je, kot so poudarjali v minulih dneh, ko je bilo tudi oljkarstvo ob zaključku letošnje letine in svojem prazniku bolj pod žarometi, stalnost, tako količinska kot kakovostna. Obenem pa sektor potrebuje mir, ki ga lahko zagotovi država z ustrezno obravnavo oljkarskih ustanov, ki so potrebne za vzdrževanje in spremljanje standardov ter za razvoj oljkarstva, ki je z več kot 2000 hektarji vse prej kot zanemarljiv dejavnik sredozemskega kmetijstva v Sloveniji.


Najbolj brano