Slovenija drevi ob 20.30 z Belorusijo

Uživanje naslova evropskih prvakov je lahko trajalo slaba dva meseca, pred košarkarskimi reprezentanti pa so že novi izzivi, ki jih prinaša povsem spremenjen sistem tekmovanja članskih reprezentanc.

Košarkarji imajo še vedno živ  spomin na nedavni  evropski 
naslov. Foto: arhiv PN
Košarkarji imajo še vedno živ spomin na nedavni evropski naslov. Foto: arhiv PN

LJUBLJANA, KOPER > Po novem evropska prvenstva niso več sito za nastop na svetovnem prvenstvu, temveč si morajo vse ekipe uvrstitev priigrati skozi kvalifikacije. Še svež naslov evropskega prvaka torej Sloveniji ni prinesel nagrade ne z neposredno uvrstitvijo na SP ne na prihodnje evropsko prvenstvo.

Nocoj se torej začenja pot v neznano s po večini močno oslabljenimi evropskimi velesilami, ki imajo številne igralce v ligi NBA in evroligi. Med tistimi, ki najbolj čutita posledice spopada Uleb - Fiba, sta Francija in drugi slovenski tekmec v kvalifikacijah, Španija. Pričakovati je bilo, da bo prevladal zdrav razum, da bo prišlo do kompromisa, a se je končalo slabo za košarko.

Zvezda tako, Efes drugače

Vodstvo Crvene zveze, ki nastopa v košarkarski evroligi, je štirim svojim igralcem prižgalo zeleno luč za nastop v kvalifikacijah. Na širšem seznamu selektorja za tekmi z Avstrijo in Gruzijo so Nemanja Dangubić, Nikola Radičević, Branko Lazić in Nikola Jovanović. O iskrenosti odločitve turškega Anadolu Efesa, da košarkarjem prepušča odločitev o nastopu, pa se je po našem Edu Muriću prepričal hrvaški reprezentant Krunoslav Simon, ki bo očitno igral prvo tekmo z Nizozemsko. Nedeljske z Italijo pa ne, saj so mu včeraj Turki sporočili, da bodo prekinili pogodbo, če bi se slučajno poškodoval.

Za Slovenijo je neznanka tudi drevišnji tekmec Belorusija, s katero se bo sploh prvič pomerila. Bivša sovjetska republika si je mesto v kvalifikacijah morala poleti zagotoviti z igranjem predkvalifikacij in še nikoli ni igrala na evropskem prvenstvu, kaj šele na svetovnem. Včeraj je bil objavljen dokončen seznam selektorja Aleksandra Krutikova. Že prvi pogled nas vrača v čase pred letom 2004, v kvalifikacije za evropska prvenstva. Oziroma ga vrača še bolj v preteklost, v devetdeseta leta, ko je bila reprezentanca Slovenije praktično enaka Olimpiji. Nekaj takega zdaj velja za Beloruse: osem igralcev igra za Tsmoki Minsk, trenira pa jih kajpak Krutikov. Tsmoki je v beloruski superligi tretji, igra pa tudi v evropskem Fibinem pokalu. Gre za uigrano moštvo z naturaliziranim Američanom Waynsom Maalikom na položaju branilca.

Slovenija tokrat nima naturaliziranega igralca - Anthony Randolph je poškodovan, dovoljenja kluba za igro pa itak ne bi dobil. Alen Omić je užaljen in niti posredniška vloga njegovega prijatelja Klemna Prepeliča ni obrodila sadov. Slednji, neusmiljeni ostrostrelec z EP, bo sicer eden nosilcev igre reprezentance tudi v kvalifikacijah. “Imamo kakovost, imamo trenerja, ki nas dobro pozna, ki bo postavil sistem in povedal, kdo pije in kdo plača. Prepričan sem, da bomo proti Belorusiji in Španiji dokazali, da znamo tudi mi igrati vrhunsko košarko. Pozabiti moramo, da smo evropski prvaki. Rad bi videl polne Stožice, saj mislim, da si igralci to zaslužimo,” je dejal Prepelič. Kot kaže, se mu bo želja o polni dvorani uresničila.

V izbrani vrsti so pred nocojšnjo tekmo z Belorusi (ob 20.30) vsi zdravi. “Vsi naši igralci imajo vidne vloge v klubih, večina jih pozna sistem dela Igorja Kokoškova in od tega ne bomo veliko odstopali. Ključno je, da bodo vloge porazdeljene. Nimamo sicer Gorana Dragića, imamo pa dovolj drugih kakovostnih igralcev, s katerimi lahko odkrito gremo na dve zmagi. Poleg štirih točk si želimo ustvariti vzdušje in energijo, ki je to ekipo krasila na evropskem prvenstvu,” dodaja selektor Rado Trifunović.


Najbolj brano