Krožnice spomina

Koliko spominov hranimo? Kje jih imamo spravljene, pospravljene? Jih le pomnimo, ali tudi shranjujemo na police, v omare, v predale? Jih pokažemo vsem, le nekaterim, nikomur?

Počivalnik Eddy je za podjetje Bonaldo oblikoval Alain Gilles.
Počivalnik Eddy je za podjetje Bonaldo oblikoval Alain Gilles. 

Vprašanje spomina je delikatno in zelo intimno. Povezano je tako z veselimi kot z žalostnimi trenutki našega življenja. Naj bo radost ali bolečina, nekoč vse postane spomin. In ostane nam kakšen spominek. To je tema, s katero se v svojem novem objektu poigrava oblikovalka Nika Zupanc.

Škatla za spomine

Predalnik Stolp ima stoštiriinštirideset predalov in je velika škatla za spomine - spominke. “Navdihnile so ga vse tiste majhne stvari, ki so na zunaj videti nepomembne, a so hkrati bistven del našega notranjega sveta, neme priče naše preteklosti in spominov. V življenju kupimo ali dobimo veliko drobnih predmetov. Nekatere od njih uporabljamo, drugih ne, a jih kljub temu želimo obdržati.”

Vprašanje spomina je delikatno in zelo intimno. Povezano je tako z veselimi kot z žalostnimi trenutki našega življenja. Naj bo radost ali bolečina, nekoč vse postane spomin. In ostane nam kakšen spominek.

Prostor za te spominke je dva metra visok valjast predalnik iz vezanih plošč na šestih kovinskih nogah, v katerega so umeščeni predali v velikosti škatlic za nakit. Vsi predali so s pomočjo stroja na numerično krmiljenje narejeni tako, da se brezhibno prilegajo konstrukciji. Predalnik je del kolekcije lastne znamke Nike Zupanc.

Počivalnik iz kolesa

Spomini so navdih. Ne le za sanjske predalnike, še za mnoge druge reči - objekte, uporabne predmete, ki bivajo v naših domovih. Kolesarjenje ali gimnastične vaje na krogih? Dedkova stružnica ali svetilka z ribiške barke? Vsak spomin, ki je dovolj močan, se lahko preobrazi v nekaj novega. Belgijski oblikovalec Alain Gilles je navdih za počivalnik Eddy našel v kolesarskem vesolju. Ogrodje počivalnika je narejeno iz votlih kovinskih cevi, ki spominjajo na elegantne okvirje starih tekmovalnih koles, nanj pa je mogoče namestiti različne elemente, ki prispevajo k udobju. Zadaj lahko obesimo odejo, za naslon zataknemo blazino, na stranice pa obesimo vreče, v katere se lepo zagozdijo časopisi, revije, knjige ... Kot pravi Gilles, so bili prvi Le Corbusierjevi objekti narejeni prav v izdelovalnicah koles, kjer so imeli ustrezno tehnologijo za to, kar je želel narediti. Kolesa so v osnovi zelo preprost izdelek, imajo pa celo vrsto možnosti za prilagoditev z različnimi dodatki, s katerimi jih lahko človek naredi zelo osebne. In tem možnostim je sledil tudi Gilles pri oblikovanju svojega počivalnika. Ime je seveda dobil po slovitem belgijskem kolesarju Eddyu Merckxu.

Duhovito in uporabno

Od kolesa nas k obroču popelje obešalnik za plašče Nevo iz kolekcije nove slovenske znamke Pikka, za katero stojita dva prekaljena oblikovalca in arhitekta, Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, ki smo ju že predstavili v naši rubriki. Z znamko žanjeta uspehe in zanimanje na oblikovalskih sejmih in razstavah, za prvi objekt iz kolekcije z imenom Circulum sta dobila tudi oblikovalsko nagrado Red Dot. Duhovitemu in uporabnemu objektu za odlaganje so se pridružili novi predmeti, ki sta jih prvič predstavila jeseni na sejmu Maison & Objet v Parizu, letos pa sta dobila nagrado slovenske Elle v kategoriji Dekor. Obešalnik Nevo ima dve različici - stoječo in stensko. Prekinjen krog na kovinskem stojalu z elegantno preprostostjo zadovolji našo potrebo po lepem in uporabnem.

Izčiščen spoj kovine in lesa

Enako velja za prenosno svetilko Elmetta. Izčiščen spoj kovine in lesa, ki sije v različnih barvah in zlahka razsvetli vsak prostor, ne glede na to, kakšen je njegov slog. V zeleni in zenfasti barvi se poda k vintageu, v beli in črni zasveti v umirjenem minimalizmu, v rdeči in modri pa obarva bolj trendovsko ozadje. Klasiko s sodobnim obratom je oblikoval Tomasso Caldera, eden od mladih oblikovalcev, ki ustvarjajo za milanski oblikovalski laboratorij Incipit.

Še ena variacija kroga, ki je dobila status skulpture, je miza Tobi-Ishi. Okrogla jedilna miza je že postala ikoničen kos, njene korenine so v zenovskem principu, ki ga oblikovalca Edward Barberin Jay Osgerby kot velika občudovalca japonske umetnosti in kulture ne skrivata. Ime in zasnova mize izvirata iz gladkih kamnov, ki se kot okras uporabljajo v tradicionalnih zenovskih vrtovih.

Stoti obletnici rojstva znamenitega Ettoreja Sottsassa so se pri Alessiju poklonili z omejeno serijo njegove znamenite sklede ES 14. Še en majhen, a ikoničen predmet spomina. 999 oštevilčenih kosov je del letošnje jesensko-zimske kolekcije.

Stol, ki to ni

V krogu najbolj norih sanj pa se zmeraj znova ziblje oblikovalec Marcel Wanders. Njegov najnovejši stol, ki to ni, je ultimativni gugalnik, ki to ni. Neskončni nihaj kroga v oblazinjenih barvah. Ni še naprodaj. Te sanje bodo resničnost šele postale.


Najbolj brano