HIV, migranti, predvsem pa ljubezen

Danes se v Ljubljani začne že 33. Festival LGBT filma, ki bo do 3. decembra ponudil 23 dolgih in 13 kratkih tematsko zelo raznolikih filmov. Letos bo fokus na Latinski Ameriki in Vzhodni Aziji, filmi pa prihajajo iz 28 držav. Festival bo segel tudi v Koper, Idrijo, Trst in drugam.

Festival bo drevi odprl film o  mehiški pevki in lezbični ikoni Chaveli Vargas (1919-2012).
Festival bo drevi odprl film o mehiški pevki in lezbični ikoni Chaveli Vargas (1919-2012).  

LJUBLJANA > Glavne projekcije bodo v Slovenski kinoteki, “off program” bo na Metelkovi, filme pa bodo predvajali še na Ptuju, v Kopru, Mariboru, Bistrici ob Sotli ter, kot je na predstavitvi povedal eden od organizatorjev in selektorjev festivala Brane Mozetič, letos prvič tudi v Idriji in v Trstu. Po besedah soorganizatorke Jasmine Šepetavc smo zadnje čase priča večji priljubljenosti LGBT (lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transspolnih) filmov, pri čemer jih večina prihaja iz angloameriškega in zahodnoevropskega okolja. Sami se vedno potrudijo prikazati tudi dela iz drugih držav, drugačne vrste LGBT življenj in spopadanja LGBT oseb z razkritji in družbo.

Festival bo drevi ob 21. uri odprla projekcija dokumentarnega filma Chavela v Kinodvoru. Film pripoveduje o mehiški pevki Chaveli Vargas, znani po žanru rancheras. Njene lezbične ljubezenske afere in pijanski izpadi niso bili skrivnost, a vedno znova je prepričala z glasom in s karizmo, med drugim tudi režiserja Pedra Almodovarja.

Iz Mehike prihaja tudi film Sanjam v drugem jeziku, ki je na festivalu Sundance letos prejel nagrado občinstva, iz Venezuele pa film Tamara, ki je delno posnet po resničnih dogodkih. Prvič je na programu festivala iraški film - kratki film o lezbičnem razmerju Dvojčici. V program je vključen tudi indijski dokumentarec ... in zavrženi ... s pretresljivo podobo vaške Indije, kjer dve ljubimki v obupanem poskusu pobega pred prisilnimi porokami in nasiljem naredita skupni samomor. Iz Tajvana prihajata na Berlinalu nagrajeni dokumentarec Klepet in igrani film Sestrstvo.

Selektorica in soorganizatorka festivala Suzana Tratnik je med drugim izpostavila še francoski film 120 utripov na minuto režiserja Robina Campilla, ki bo gost festivala. Film očrta nedavno preteklost začetka širjenja virusa HIV in epidemije smrti, povezane z aidsom, ki je brutalno zadela gejevsko populacijo. Suzana Tratnik je poudarila tudi irski film Zmenek za noro Mary. Španski film Kože je po njenih besedah odštekana mojstrovina o ljudeh, zaznamovanih s telesnim videzom, britanski Božja dežela pa je postavljen na angleško podeželje in se dotakne tudi problematike migrantov.

Festival bo sklenil slovenski dokumentarec OdraščanjeSiniše Gačića in Dominika Menceja. Film spremlja lezbični par z otrokom, ki se odloči v času nedavnega referenduma za izenačitev pravic istospolnih parov do poroke javno izpostaviti. Projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalci.

Prikazali bodo še kratka filma, izbrana med filmi, prispelimi na natečaj za slovenske kratke filme z LGBT tematiko. Eden takih je Po gladiniBlaža Slane, ki bo po Mozetičevih besedah tudi nagrajen. Kot je povedal Slana, so film snemali ob 30-letnici boja proti virusu HIV, z njim pa so želeli predvsem razpršiti še vedno prisotne stereotipe o okuženih z virusom HIV. Prikazali bodo tudi animirani film Uporni duhAne Čigon.

V torek bodo v tržaškem kinematografu Ariston predvajali angleški film Enostavno Charlie in tunizijskega V senci, v četrtek bosta v Filmskem gledališču Idrija na ogled slovenski Po gladini in britanski FIT, od četrtka do sobote pa se bodo v MKSMC Botegin v Kopru zvrstili slovenski Po gladini, srbski Slutnja angela, indijski ... in zavrženi, japonski Fantje naprodaj in francoski Poljubi me.


Najbolj brano