Humor, ki zareže ostro kot britev

Po slovenski premieri na ljubljanskem filmskem festivalu Liffe je eden najbolj priznanih filmov drevi na sporedu izolskega Art kina Odeon. Gre za zadnji film enfanta terrible grškega filma Yorgosa Lanthimosa Ubijanje svetega jelena.

Colin Farrel se po Jastogu ponovno vrača v glavni vlogi v Ubijanju svetega jelena.
Colin Farrel se po Jastogu ponovno vrača v glavni vlogi v Ubijanju svetega jelena. 

PRIMORSKA > Yorgosa Lanthimosa zlahka uvrstimo ob bok velikima provokatorjema, kot sta Lars von Trier in Michael Haneke. Toda s pomembno razliko in dodano vrednostjo - Lanthimosove odtujence odlikuje svojstven in zelo trpek smisel za humor. Če zatrjujemo, da so Lanthimosovi filmi prežeti s črno ironijo, je to zelo mila opredelitev, saj ta “humor” zareže v dogajanje ostro kot britev. Po tem so izstopali njegovi najodmevnejši filmi Podočnik, Alpe, Jastog, podobnega recepta pa se je držal tudi v svojem najnovejšem filmu Ubijanju svetega jelena.

V glavni vlogi uspešnega kirurga ponovno srečamo Colina Farrela, ki je bil nepozaben v Jastogu, ob njegovem boku pa tokrat zaigra Nicole Kidman v vlogi njegove žene. Na začetku spremljamo njuno srečno družinsko življenje z dvema otrokoma, s prihodom 16-letnega fanta v njihov dom pa je idile konec. Drevi v sežanskem kulturnem domu predvajajo IvanaJaneza Burgerja, v katerem v glavni vlogi blesti Maruša Majer, jutri pa bo na sporedu najnovejši film Georga ClooneyjaPokvarjeno predmestje. Zamudniki: jutri v Novi Gorici predvajajo izjemno biografsko dramo Jackie.


Najbolj brano