Država bo obnovila Vogršček

Država bo prihodnjo jesen obnovila vodni zadrževalnik Vogršček, nato pa, kot zagotavlja kmetijski minister, v celoti plačala tudi prenovo ali gradnjo novega namakalnega sistema. Če bodo občine na Goriškem s tem soglašale, bo država lastništvo in upravljanje z namakalnim sistemom prenesla nanje.

Obnova pregrade na Vogrščku naj bi se začela avgusta ali 
septembra prihodnje leto.
Obnova pregrade na Vogrščku naj bi se začela avgusta ali septembra prihodnje leto.  

LJUBLJANA > Župani petih goriških občin so se več mesecev dogovarjali s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, kako popraviti Vogršček in z njim povezani namakalni sistem, da bo ta končno dobro služil svojemu namenu.

Najprej obnova pregrade Vogršček

Včeraj se je z načrti za sanacijo pregrade Vogršček in z možnostjo prenosa lastništva namakalnega sistema na lokalne skupnosti seznanila še vlada. Minister Židan pričakuje, da se bo obnova pregrade na akumulacijskem jezeru začela avgusta ali septembra prihodnje leto, torej po namakalni sezoni. Nato bi v letu 2019 lahko prenovili še namakalni sistem.

Židan je včeraj dobil mandat, da začne z občinami pripravljati pismo o nameri, v katerem bi natančno dorekli medsebojna razmerja in določili pogoje prenosa namakalnega sistema na lokalne skupnosti. “S pismom o nameri si bomo zelo jasno začrtali skupno pot,” je pojasnil. “V pismu o nameri bo napisano, da je vlada v celoti prevzela financiranje Vogrščka, prav tako pa želim, da tudi financiranje naslednjih korakov pri namakalnem sistemu.”

Da bi ministrstvo za kmetijstvo lahko plačalo 85 odstotkov stroškov prenove Vogrščka, je treba najprej spremeniti zakon o kmetijskih zemljiščih. Predlog novele je pripravljen in čaka na potrditev poslancev. Preostali delež bo zagotovilo okoljsko ministrstvo.

Denar za obnovo akumulacije je zagotovljen, poudarja minister. Recenzija projekta prenove bo končana do konca leta. Sledilo bo pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor izvajalca gradbenih del, jeseni pa - kot rečeno - izvedba popravila.

Lokalne skupnosti bi najbolje upravljale

Židan obljublja, da bo država z državnim oziroma evropskim denarjem stoodstotno financirala tudi obnovo namakalnega sistema. “To zavezo bomo, če se bodo župani strinjali, prek pisma o nameri tudi prevzeli.”

Glede prenosa lastništva Židan ne vidi potrebe, da bi lokalne skupnosti prevzele tudi akumulacijo, ki služi regulaciji voda in namakanju. “Bolj pomembno je upravljanje in gospodarjenje s samim namakalnim sistemom. To so dnevna opravila, redno vzdrževanje, treba je kontrolirati, kdo koliko vode porabi, narediti režim, v katerih primerih je voda na razpolago ...” je naštel. Te naloge bi po mnenju ministrstva najbolje opravile lokalne skupnosti prek javnega podjetja.

Na vprašanje, ali bi do prenosa lastništva in upravljanja prišlo pred ali po prenovi namakalnega sistema, nam je minister odgovoril: “Ko bodo občine želele.” Ministrstvu bi bilo najlažje, če bi namakalni sitem na lokalne skupnosti prenesli takoj po dograditvi Vogrščka. Občine bi nato same prek komunalnega ali kakega drugega podjetja izpeljale prenovo sistema, ministrstvo pa bi jih za ta namen zagotovilo denar. Pri namakalnem sistemu sicer še ni znano, ali bi veljalo obnoviti starega ali zgraditi novega. “Treba je še oceniti, kaj bi bilo bolj učinkovito,” pojasnjuje Židan.

JANA KREBELJ


Najbolj brano