Izolski otroci o ravnanju z odpadki v družbi Cupermana in Fujmana

Cuperman je junak, ki ustvari komaj kaj mešanih komunalnih odpadkov, Fujman pa tisti nemarnež, ki mu ni mar za ločevanje. Zabavna lika, ki vzbujata pozornost, je ob evropskem tednu ločevanja odpadkov v svet poslala Komunala Izola in ju včeraj predstavila v Mestni knjižnici Izola.

Pred Cupermanom oziroma Metko Šori se je ponižal tudi 
Fujman. Foto: Alenka Penjak
Pred Cupermanom oziroma Metko Šori se je ponižal tudi Fujman. Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Cuperman in Fujman sta se rodila ob akciji Ločujemo - zmagujemo, v katero je Komunala Izola povezala več kot 1300 otrok iz izolskih osnovnih šol in preverila njihovo znanje o ravnanju z odpadki.

Pri akciji je sodeloval tudi Center uporabnih predmetov - CUP, katerega vodi Metka Šori. Razvili so dva nasprotujoča si lika, prispodobi naše družbe: Fujmana, ki vse svoje smeti brezbrižno meče v zabojnik za mešane odpadke, ter Cupermana, ki ne le vzorno ločuje odpadke, temveč skrbi, da bi jih bilo čim manj ter spodbuja ljudi k razmišljanju, kako iz odpadkov izdelati uporabne predmete. Obleka, v katero se je odel Cuperman, je prav tako od glave do peta izdelana iz zavrženih oblačil.

Otroci so pri osveščanju lokalne skupnosti o ločevanju in ponovni uporabi sodelovali v treh različnih natečajih: najmlajši so prikazali dobre prakse ločevanja odpadkov na fotografijah, učenci druge triade so se pomerili v ustvarjanju izdelkov po načelih ponovne uporabe, učenci sedmih, osmih in devetih razredov pa so posneli kratke izobraževalne videoposnetke o pravilnem ravnanju z odpadki.

V decembru bodo ekološke otoke okrasila ekološka gesla: ni še znano, katera bo komunala izbrala, v pokušino pa so nam ponudili tudi slednje: “Izola ima oznanilo, ponovna uporaba je pravilo. Zbirajmo in ločujmo smeti, da iz njih se nekaj naredi. Želimo, da sodelujete tudi vi.”

Denis Bele, direktor Komunale Izola poudarja, da Izolani in Izolanke že od leta 2010 bolje ločujejo odpadke. Če so sprva dosegli zgolj 17-odstotno ločenost odpadkov, so se lani povzpeli do 54 odstotkov. Zaradi tega je manj mešanih komunalnih odpadkov, saj jih je Izola lani pridelala 46 odstotkov.

Z akcijami, kot je Ločujemo - zmagujemo želijo omejiti nepotrebno potrošništvo, zmanjšati količine odpadkov in povečati delež ločeno zbranih odpadkov. “Naše poslanstvo je vzorno opravljanje gospodarskih javnih služb ter kakovostne in konkurenčne storitve, oblikovane po meri uporabnikov, prijazne do okolja in učinkovite z vidika porabe denarja,” pravi Denis Bele.

Nenazadnje je temu namenjen tudi Center uporabnih predmetov pod Šaredom, prav pri vhodu na deponije Komunale Izola, in tamkajšnji center predelave gradbenih odpadkov, v katerega se stekajo gradbeni odpadki iz vseh štirih istrskih občin. Tam bodo reciklirali tudi ostanke portoroške vile Virginia.


Najbolj brano