Veljati začela novela zakona o visokem šolstvu

Danes je stopila v veljavo novela zakona o visokem šolstvu, ki vrača socialne pravice vsem študentom, ki so v začetku oktobra na podlagi 69. člena zakona ostali brez njih. Takšnih študentov je po podatkih ministrstva za izobraževanje okoli 600.

Novela zakona o visokem šolstvu vrača socialne pravice 
vsem študentom, ki so v začetku oktobra na podlagi 69. 
člena zakona ostali brez njih. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Novela zakona o visokem šolstvu vrača socialne pravice vsem študentom, ki so v začetku oktobra na podlagi 69. člena zakona ostali brez njih. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Novela zakona črta časovno omejitev trajanja pravic iz 69. člena zakona o visokem šolstvu. Na podlagi 69. člena zakona o visokem šolstvu so imeli študenti ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb oziroma niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov. Pravice so bile določene najdlje za čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji.

Študentov, ki so izkoristili možna leta pravic v skladu z omenjeno časovno omejitvijo, je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport 1. oktobra letos 1972, kar pomeni tri odstotke vpisanih študentov. Ti so izgubili pravico do zdravstvenega zavarovanja, a vsi ne zaradi zakona o visokem šolstvu, pač pa nekateri tudi zaradi druge področne zakonodaje, ki ureja zdravstveno zavarovanje.

Tistih, ki so ostali brez zavarovanja, pa tudi brez ostalih pravic, ki izvirajo iz statusa študenta, kot so subvencionirana prehrana, bivanje in prevoz, ravno zaradi zakona o visokem šolstvu, je bilo 609. Ti so tudi mlajši od 26 let, dolžino študija pa so presegli večinoma s tem, ker so se med študijem prepisali na drug program.


Najbolj brano