“Tudi mladi župan mora biti vzor”

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu otroka so tudi v Sloveniji otroci za en dan prevzeli najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Akciji, ki je potekala pod okriljem Unicefa, sta se na Primorskem pridružili tudi občini Postojna in Nova Gorica. Postojnčanka in mlada ambasadorka Unicefa v Sloveniji Arja Ela Hvala pa je prevzela mesto predsednika države.

Postojnski župan je vodenje občine včeraj predal mlademu 
županu Maksu Maroltu (v sredini) in njegovi ekipi, ki je odšla 
tudi na službeno pot po občini. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski župan je vodenje občine včeraj predal mlademu županu Maksu Maroltu (v sredini) in njegovi ekipi, ki je odšla tudi na službeno pot po občini. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski župan Igor Marentič je vodenje občine za en dal predal štirinajstletnemu Maksu Maroltu iz Osnovne šole Antona Globočnika, ki so se mu pridružili še otroška podžupan Maks Može in podžupanja Polona Boštjančič ter predstavnik za odnose z javnostjo Nal Stegel, ki je skrbel za objave na socialnih omrežjih.

“To so morda ljudje, ki bodo jutri sedeli na občini. Upam, da sem jim povedal kaj pametnega,” je ob koncu dneva, ki je bil namenjen predvsem spoznavanju delovanja in nalog občinske uprave, poudaril Marentič in dodal, da je bil dan v družbi mladih politikov simpatičen. “Z otroki je najlepše sodelovati. So iskreni, pošteni, navdihujoči. Imajo ogromno idej in želja, izmed katerih lahko izluščiš nekaj uresničljivih. Nekatere smo tudi že uresničili, nekatere si bomo še prizadevali,” je povedal Marentič.

Kot so nam povedali otroški župan in njegovi sodelavci, ki so z občinsko ekipo delili svoje poglede na razvoj občine, si v Postojni želijo predvsem prostora za druženje, visoko na lestvici otroških želja pa je tudi bazen in čim več urejenih kolesarskih stez. Načrtujejo pa tudi odprtje spletnega foruma, kjer bi mladi postavljali vprašanja in si izmenjavali mnenja. Sicer pa je Marolt priznal, da biti otroški župan - za kar ga je, mimogrede, predlagala učiteljica, izvolil pa ga je otroški občinski svet - ni kar tako. “To je velika odgovornost. Ne smeš preveč norčij zganjati, moraš biti vzor v obnašanju, pa tudi pri šolskem delu.”

“Ta dan ima velik pomen pri ozaveščanju odraslih, da otroci v sebi nosijo neprecenljiv potencial, zaradi česar so pomembni soustvarjalci današnjega sveta. Zato je pomembno, da upoštevamo njihovo mnenje in jih pogosteje vključimo v sprejemanje odločitev. Obenem pa ta dan predstavlja tudi spodbudo otrokom, da se zavedajo svojih znanj in sposobnosti, da lahko kot enakovreden sogovornik sodelujejo pri sprejemanju odločitev za oblikovanje okolja in sveta, v katerem odraščajo,” pa je o pobudi povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija.


Najbolj brano