Kandidat za novega nogometnega selektorja je le eden

Klobčič okrog novega selektorja slovenske nogometne reprezentance se je, kot kaže, razpletel. Če ne bo kakšnih nepredvidenih zasukov, naj bi Tomaža Kavčiča imenovali naslednji teden ali prve dni decembra.

Tomaž Kavčič bo najbrž novi slovenski selektor.
Tomaž Kavčič bo najbrž novi slovenski selektor. 

NOVA GORICA > Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je včeraj napovedal, da bomo naslednika Srečka Katanca na klopi A reprezentance dobili na prihodnji seji izvršnega odbora. “Nesmiselno je dati na glasovanje več kandidatov. Predlagali bomo zgolj enega. Vsekakor smo želeli nekoga, ki zelo dobro pozna reprezentanco, razmere v slovenskem nogometu in si želi narediti rezultat. Ob tem pa je primeren značajsko in po človeški plati,” je povedal Mijatović. Bolj ali manj jasno je, da opisanemu profilu ustreza Tomaž Kavčič, nekdanji selektor mlade reprezentance in v zadnjem kvalifikacijskem ciklu tudi Katančev pomočnik.

Kavčič je bil zaradi znanih okoliščin - športnih in denarnih - od vsega začetka prvi favorit za Katančevega naslednika. V ospredje ga je na poslovilni tiskovni konferenci potisnil tudi sam Katanec, s čimer so nekateri morda menili, da mu je naredil medvedjo uslugo. Mijatović se je že prej pogovarjal s Katancem, ki se je medtem že odločil, da bo po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zapustil reprezentančno klop. Seveda je bilo govora tudi o njegovem nasledniku, ki je bil aktualen še, ko je krovno slovensko organizacijo vodil aktualni predsednik Evropske nogometne zveze, Alekdander Čeferin. Kavčičeve delnice so od vsega začetka kotirale najviše, tudi zato ker Mijatović prihaja iz Čeferinovega kroga.

Robert Prosinečki in Edy Reja sta vsekakor imela ustrezno igralsko karizmo in trenerske reference, a realno bi lahko Kavčičevo kandidaturo zamajala le morebitna napoved vrnitve Matjaža Keka, ki pa kljub daljšemu nizu brez zmage še vedno ostaja trdno vpet v zgodbo na Reki. Ne nazadnje se zdi, da je od slovesa leta 2011, ko se je Čeferin odločil, da ga bo v vlogi selektorja nasledil Slaviša Stojanović, minilo prekratko obdobje. Kavčičev izbor je bil tako le vprašanje dni.

Bolj se utegne zavleči imenovanje selektorja v naši zahodni soseščini. Potem ko je Italija ostala brez svetovnega prvenstva, se je sprožilo logično sosledje dogodkov. Pretekli teden je moral oditi selektor Giam Piero Ventura, včeraj pa - ko ni našel izhoda v sili in je uvidel, da nima več zaupnice - se je za odstop ob številnih besednih akrobacijah odločil predsednik nogometne zveze Carlo Tavecchio.


Najbolj brano