Odbojkarski praznik na Markovcu

Kdor se je za ogled koprskega odbojkarskega derbija odločil v zadnjem hipu, je bil najbrž presenečen zaradi težav z iskanjem parkirišča. V dvorano OŠ Antona Ukmarja, kjer Ankarančanke igrajo domače tekme v svoji prvi prvoligaški sezoni, se je namreč nagnetlo 350 ljubiteljev odbojke, ki so videli izjemno zanimivo tekmo in zmago Luke Koper.

Štavilni gledalci na Markovcu so spremljali dinamičen in tudi 
napet mestni derbi. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Štavilni gledalci na Markovcu so spremljali dinamičen in tudi napet mestni derbi. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Zares vzpodbudno je bilo ponovno videti nabito polne tribune dvorane na Markovcu, kot jih ni bilo že vsaj 20 let. Sploh zato, ker so glasni navijači obeh ekip tudi pričarali enkratno vzdušje, kot se sicer za derbije spodobi.

Tekmo so sicer precej bolje začele “gostje” iz Kopra, ki so izkoristile uvodno tremo Ankarančank in z dobro predstavo v bloku povedle kar z 8:0. Tedaj se je zdelo, da bo tekma povsem enostranska, a v ankaranskem taboru niso bili enakega mnenja. Varovanke trenerja Sebastjana Mikše so se prebudile in potem prikazale zelo pogumno predstavo. Kakovostna raven se je v hipu dvignila in naenkrat so gledalci spremljali odličen dvoboj. Ankaranska dekleta so se med navdušenjem navijačev približala do izida 15:16, potem pa so Koprčanke spet zaigrale toliko bolje, da so niz dobile s 25:20.

Ankaran Hrvatini : Luka Koper 1:3 (-20, 20, -23, -19)

ŠD Antona Ukmarja, gledalcev: 350, sodnika: Milojevič in Zajec (oba Ljubljana).

Ankaran Hrvatini: Pucer, Morgan, Krstić, Apollonio, Pangerc, Angelini, Medved, Pavič, Cerovac, Ražman, Lovšin, Trobec, Lucas A., Barut. Trener: Sebastjan Mikša.

Luka Koper: Raič, Kušar, Isanović, Radešić, Lucas D., Cep, Dodič, Haupt, Nedoh, Kocet, Jovič, Pešič, Kaker; Trener: Jovič Zdravko.

Tudi drugi set so koprske igralke začele bolje, a je po zaostanku s 5:9 Ankaran prešel v prednost z 12:11. Gostje so na trenutke prevladovale ob mreži, domačinke pa so presenetile z odločnimi servisi, kar je spravilo nasprotnice v velike težave pri sprejemu. Ko so prešle v vodstvo, ga potem Ankarančanke niso več izpustile iz rok. Povedle so z 20:16 in zanesljivo dobile set s 25:20.

Tretji niz je bil ključen. Spet so gostiteljice slabše začele, tako da je Luka Koper ušla na 15:9 in kasneje na 20:15. Toda novinke v ligi so s pogumno in nepopustljivo igro izenačile na 23:23. Sledili pa sta dve napaki, Koprčanke so dobile niz in s tem v veliki meri odločile dvoboj.

V četrtem setu so namreč Ankarančanke, utrujene po nenehnem lovu in zdesetkane zaradi poškodb, vidno popustile. Precej bolj izkušena koprska dekleta (pri Ankaranu je bila s prvoligaškimi izkušnjami na parketu le Katja Medved) so si nabrala osem točk prednosti in tekmo mirno pripeljale do zmage.

Sebastjan Mikša, trener ŽOK Ankaran Hrvatini: “Krasen ambient, takšnega vzdušja pa, razen na evropski tekmah Mariborčank, v Sloveniji že dolgo časa ni bilo. Lahko smo vsi skupaj ponosni. S prikazano igro pa nisem najbolj zadovoljen, saj poznam svoja dekleta in vem, da lahko igrajo še bolje. Naredili smo preveč začetniških napak, kar je plod naše neizkušenosti. Dekleta res trdo delajo, morajo pa še bolj verjeti vase in biti bolj zbrane, pa bo. Ni lahko priti z domačimi igralkami iz druge v prvo ligo, zato ne moremo čez noč pričakovati čudežev.”

Zdravko Jović, trener Luke Koper: “Tekma je bila nabita s čustvi, zato morda kakovostna raven ni bil najvišja, bila pa je zelo borbena. Dokler smo dobro sprejemali žoge, oziroma, dokler je Ankaran za odtenek slabše serviral, je bila tekma enakovredna, ali pa smo bili mi za odtenek boljši. Ob povečanem pritisku servisa nasprotnic pa smo popustili pri sprejemu, predvsem v drugem setu. Šele z zamenjavo libera smo spet vzpostavili ravnovesje in se potem laže odlepili. Želimo si še veliko podobnega vzdušja na tekmah, a tudi manj naših napak. Danes jih je bilo preveč.”


Najbolj brano