Dobovšek na čelu Dobre države

“Smo proti korupciji in neformalni ekonomiji, ustavili bomo finančne tokove, ki odtekajo v tujino,” je po izvolitvi za predsednika stranke Dobra država povedal Bojan Dobovšek. Stranka naj bi presegala klasične delitve ter se bo borila proti korupciji in končala tranzicijo.

Bojan Dobovšek: “Transparentno bomo tudi 
nadzorovali finance, z ljudmi, ki jih bomo 
kadrovali po kakovostnih načelih, pa bomo 
presekali obvladovanje Slovenije in največjih 
državnih podjetij s strani starih skruktur.” Foto: STA
Bojan Dobovšek: “Transparentno bomo tudi nadzorovali finance, z ljudmi, ki jih bomo kadrovali po kakovostnih načelih, pa bomo presekali obvladovanje Slovenije in največjih državnih podjetij s strani starih skruktur.” Foto: STA

VRHNIKA > Na ustanovnem kongresu na Vrhniki je v soboto nastala stranka Dobra država. Udeleženci so za njenega predsednika pričakovano izvolili poslanca Bojana Dobovška, ki je prepričan, da “Slovenijo lahko popeljemo v prvo ligo evropskih držav”.

Stranko so gradili od spodaj navzgor

Poudaril je, da so ustanovljeni na drugačni platformi kot SMC, v kateri je začel svojo politično pot, saj so stranko gradili od spodaj navzgor, tako da je veliko ljudi sodelovalo pri programu. Ob tem je poudaril tudi gradnjo programa in delovanje stranke na lokalnem nivoju. Stranka po njegovih trditvah po vzoru nekaterih v Evropi presega klasične politične delitve ter se zavzema za kakovost življenja ljudi.

Tranzicija, ki se je začela leta 1991, po Dobovškovem mnenju ni bila nikoli končana, tako da stare strukture še vedno obvladujejo Slovenijo, največja podjetja v državni lasti in finančne institucije. “To je treba presekati, in sicer z ljudmi, ki jih bomo kadrovali po kakovostnih načelih in imajo kariero, transparentno bomo tudi nadzorovali finance,” je zagotovil.

Dobovšek ne želi napovedati, na koliko odstotkov merijo na parlamentarnih volitvah. “Več kot bomo dosegli, lažje bomo uresničili svoj program,” je dejal.

Izpostavil je ekipo, ki bo sodelovala v stranki. Med njimi je nekdanji veleposlanik v Italiji in na Hrvaškem Vojko Volk, dober poznavalec in analitik mednarodnih geostrateških premikov. Vidno vlogo v stranki bo imel geograf ter sociolog Zoran Kus, sicer glavni pogajalec Slovenije za podnebne spremembe z ministrstva za okolje in prostor. Na ustanovnem kongresu, na katerem so ob predsedniku Dobovšku izvolili tudi 15-članski svet stranke, je bil še nekdanji direktor pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič. Ta je sicer napovedal, da se v stranko ne bo včlanil, a ji bo na voljo pri oblikovanju gospodarske politike. Ivanušič je bil pred 15 leti kot član SLS finančni minister v Bajukovi vladi.

Lobiji ugrabijo politične stranke

Eden glavnih stebrov nove stranke je Peter Jamnikar, ki je imel ključno vlogo pri vzpostavitvi Stranke Mira Cerarja. Na vprašanje, v čem bo Dobra država drugačna od LDS, v kateri je tudi sodeloval, ali SMC, je Jamnikar odgovoril: “Problem v Sloveniji je, ker lobiji ugrabijo politične stranke. Ekipa, ki vodi Dobro državo, je zagotovilo, da se to ne bo zgodilo, ker mislijo s svojo glavo, so samostojni in se ne bodo nikomur pustili ugrabiti.”

Omeniti velja še Mirka Miklavčiča, ki je aktiven v Zvezi društev upokojencev Slovenije, vodil pa je tudi Združenje članov Vzajemne in izolsko bolnišnico. Ustanovni kongres je sicer vodil Tilen Majnardi, ki je bil pred leti vodja korporativnega komuniciranja v igralniški družbi Hit. Pred tem je bil šef kabineta finančnega ministra Toneta Ropa, v zadnjem času pa se ukvarja z lobiranjem.

Boj proti korupciji

Dobovšek je v nagovoru še ocenil, da v Sloveniji prevladujeta koristoljubje in zasebna korist. Glavne ovire so po njegovem mnenju korupcija v najširšem pomenu, primeri neformalnih mrež in elitni dogovori, vplivi preko skupin, zloraba sile in strah.

Stranka Dobra država ima v programskih izhodiščih poleg borbe proti korupciji zapisano še medgeneracijsko sodelovanje, prizadevanje za položaj mladih in upokojencev ter zeleno gospodarstvo in domoljubje.

Dobovšek je v izjavi po izvolitvi še poudaril, da njegove stranke ne zanima delovanje SMC, ki jo je po volitvah 2014 zapustil, pač pa se osredotoča le na svoj program in cilje. Povezovali se bodo s tistimi strankami, ki bodo programsko sorodne.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Politični potrošniki

Projekt ustanavljanja stranke Dobra država je - roko na srce - eden bolj transparentnih strankarskih projektov v zadnjem desetletju. Bojan Dobovšek že od razhoda z Mirom Cerarjem ni slepomišil in skrival namere, da bi Zavod Dobra država prerasel v politično stranko. S somišljeniki se je na ta korak pripravljal več kot leto dni. Stranko so ustanovili zadnji trenutek, da se pred volitvami, ki bodo čez pol leta, še lahko vsebinsko predstavijo volilcem. Dovolj zgodaj so se lotili stvari, da ...

Preberi več

Najbolj brano