Za participacijo potrebnih le pet minut in osebna izkaznica

Jutri od 8. do 12. in od 15. do 19. ure lahko občani na sedežih krajevnih skupnosti glasujejo za projekte v okviru participativnega proračuna. Občinska uprava upa, da bo udeležba čim višja.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Participativni proračun je ena od oblik neposrednega vpliva državljanov na odločitve, povezane z razdelitvijo skupnega, javnega denarja, zato bi bilo škoda, da prebivalci Mestne občine Nova Gorica to priložnost zamudijo.

Na občinski upravi so svoj prvi proračun z udeležbo občanov pripravljali leto dni. Precej uspešno so z delavnicami in predstavitvami vzpodbudili predlagatelje, saj je na naslov občinske uprave prispelo več kot sto predlogov projektov. Ko so izločili tiste, za katere so presodili, da so težko izvedljivi, da podvajajo že obstoječe občinske projekte ali so predragi, jih je ostalo 76.

Pet odstotkov bi bil soliden dosežek

Predčasnega glasovanja, ki je bilo v sredo na sedežu občine, se je udeležilo 217 občank in občanov oziroma 0,75 odstotka vseh upravičencev glasovanja. Če statistično prenesemo podatke iz zadnjih predsedniških volitvev, kjer je predčasno glasovalo dobrih pet odstotkov upravičencev, udeležba pa je bila nato 40-odstotna, bi torej lahko pričakovali, da bo skupna proračunska udeležba največ šestodstotna. Izkušnje po svetu kažejo, da je realno pričakovati tri do petodstotno udeležbo. Lani je v Ajdovščini v projektu Moja pobuda glasovalo 2030 ljudi, pri čemer ima občina dobro tretjino manj prebivalcev kot novogoriška.

Glasovanje bo potekalo tako, da bodo na svoj račun prišla vsa občinska območja. Občino so razdelili na mesto in primestje ter na dve sklenjeni območji v Vipavski dolini in dve na Trnovsko-Banjški planoti. Vsi projekti so izrazito lokalnega ali regionalnega značaja in so konkretni. Objavljeni so na spletni strani novogoriške mestne občine.

Posebnost proračunskega glasovanja v primerjavi z volitvami je predvsem v tem, da lahko glasujejo mladoletni. Pravico do udeležbe imajo namreč vsi, ki stalno ali začasno prebivajo v občini in so dopolnili 15 let. Vabil za glasovanje z občine niso pošiljali, temveč se bodo občani na voliščih izkazali kar z osebnim dokumentom.


Najbolj brano