Dosežen načelni dogovor o evropskem proračunu za 2018

Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so danes dosegli načelni dogovor o proračunu EU za leto 2018. Dogovor v prihodnjem letu predvideva 144,7 milijarde evrov za plačila in 160,1 milijarde evrov za prevzem obveznosti. Evropski proračun za prihodnje leto odraža vse prednostne naloge EU, so sporočili iz obeh institucij.

BRUSELJ > “Stremeli smo k temu, da bi povečali učinke porabe EU, pri tem pa ohranili dovolj manevrskega prostora za nepredvidljive potrebe,” je dejal estonski finančni minister Mart Kivine, ki je pogajalec Sveta EU za proračun za prihodnje leto.

Polovica denarja za večji gospodarsko rast in konkurenčnost

Proračun se po njegovih besedah osredotoča na prioritete, kot so spodbujanje gospodarske rasti, krepitev varnosti in soočanje z izzivi, ki jih ustvarjajo migracije.

Iz Evropskega parlamenta pa so sporočili, da so njihovi pogajalci dosegli več denarja za podporo mladih brezposelnih. Prav tako so izpogajali več evropskega denarja za programa Erasmus in Obzorja 2020.

Izpostavili so tudi denar za varnost in reševanje migrantske krize. Evropska komisija bo tako dobila več denarja za delovanje njenih agencij s področja varnosti (Europol, Eurojust, ...).

Na Evropski komisiji so ocenili, da danes doseženi načelni dogovor o proračunu njihove politične prioritete spreminja v realnost. “Proračun dokazuje, da EU namenja denar tja, kjer je potreben," so zapisali na komisiji.

Komisar Günther H. Oettinger, pristojen za proračun in človeške vire, je poudaril, da je proračun usmerjen v ustvarjanje novih delovnih mest, krepitev gospodarske rasti in povečevanje naložb. “Vsak evro mora biti učinkovito porabljen, da ustvarja dodano vrednost,” je poudaril.

Približno polovica denarja za prevzem obveznosti (77,5 milijarde evrov) bo šla za za krepitev gospodarske rasti in povečevanje konkurenčnosti, za spodbujanje zaposlovanja mladih 350 milijonov evrov, za pomoč evropskim kmetom pa 59 milijard evrov.

Za ustanovitev evropskega obrambnega sklada proračun v prihodnjem letu namenja 40 milijonov evrov, za reševanje migrantske krize in s tem povezanimi varnostnih vprašanj pa skoraj 4,1 milijarde evrov.

Poslanka Šulinova zadovoljna s kompromisom

Evropska poslanka iz Slovenije Patricija Šulin (EPP/SDS), ki je v spravnem postopku sodelovala kot članica delegacije Evropskega parlamenta, sicer pa je članica parlamentarnega odbora za proračun, je zadovoljna, da so “z dobrim kompromisom proračun EU za 2018 uspešno spravili pod streho”.

Še posebej je zadovoljna, da je Svet EU prisluhnil argumentom parlamenta in bo EU za soočanje s problemi na področju varnosti namenila več denarja, saj teroristična nevarnost še zdaleč ni mimo. Strinjali so se tudi, da je treba nekaj narediti za tiste, ki so poškodovani v terorističnih napadih oziroma za družine preminulih, saj se ta pomoč trenutno zelo razlikuje od države do države.

“Naši raziskovalci ne bodo parkirani na odstavnem pasu, našim mladim pa so spet malo bolj odprta vrata za nabiranje izkušenj v tujini. Gre za pomemben uspeh Evropskega parlamenta,” je Patricija Šulin komentirala končen dogovor na področju raziskav in izobraževanja, saj bodo programi, kot so Obzorje 2020, Cosme in Erasmus+, dobili 105 milijonov evrov svežega denarja, so sporočili iz njene pisarne v Bruslju.

Dogovor pogajalcev, dosežen tri dni pred rokom, morajo zdaj v 14 dneh ločeno potrditi še evropski poslanci na plenarnem zasedanju in članice EU.


Najbolj brano