Rešujejo premoženje, kolikor ga je še ostalo

Delničarji zamejskega finančnega holdinga KB 1909 so na ponedeljkovi izredni skupščini potrdili sklep o uvedbi prostovoljne likvidacije, ki jo bo vodil prvi mož holdinga Boris Peric. Odločitev je namenjena reševanju premoženja, ki je zadolženemu holdingu ostalo.

Postopek prostovoljne likvidacije KB 1909 bo vodil Boris 
Peric (prvi z leve), sicer prvi mož holdinga. Foto: Pierluigi Bumbaca
Postopek prostovoljne likvidacije KB 1909 bo vodil Boris Peric (prvi z leve), sicer prvi mož holdinga. Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Po navedbah Dela je sklep o prostovoljni likvidaciji manever, s katerim bo holding KB 1909 skušal (delno) poplačati upnike, preostanek premoženja pa razdeliti med lastnike. Preprečili bi radi stečaj in nenadzorovano prodajo premoženja.

Skupščina je bila burna, za predlog prostovoljne likvidacije so glasovali delničarji, ki predstavljajo 71 odstotkov kapitala, proti pa so bili predstavniki 29 odstotkov kapitala. Eden od delničarjev je za likvidacijskega upravitelja predlagal Edija Krausa, direktorja podjetja Julon, a predlog ni dobil zadostne podpore delničarjev.

Prostovoljno likvidacijo bo tako vodil prvi mož holdinga Boris Peric. Po njegovih pojasnilih gre za neke vrste lažjo obliko prisilne poravnave, ki jo poznajo v Italiji, ta pa omogoča, da postopek likvidacije prekličejo. KB 1909 se je v zadnjih letih sicer znašel v dolžniških težavah in pod pritiskom bank upnic, s prodajo premoženja pa mu je uspelo zmanjšati svoj dolg.

Peric je pred dnevi za časnik Finance zagotovil, da premoženja družbe ne bodo več prodajali, saj naj bi bil postopek likvidacije namenjen prestrukturiranju dolgov. KB 1909 po njegovih navedbah bankam dolguje približno 24 milijonov evrov, še za približno osem milijonov pa ima poslovnih obveznosti.

KB 1909 je imela ali ima še v lasti manjše naložbe tudi v vrsti slovenskih podjetij, med drugim v DBS, Istrabenzu, Hranilnici Vipava, KDD, dobavitelju zdravstvene opreme Mark Medical, vpletena pa je bila tudi v finančne posle menedžerskih lastnikov ACH.

V zadnjih letih je iz precej naložb izstopila, med drugim iz Istrabenza in družbe Mark Medical, prodaja tudi svoj delež v DBS.

Še vedno pa je lastnica založniške družbe Distriest, ki ima v lasti nekaj več kot 57-odstotni delež v tedniku Mladina, poleg tega pa je v zamejstvu lastnica v nekaj podjetij s področja elektronike in živilske industrije, prisotna pa je tudi v Srbiji z družbo Consulting KB 1909.

Družba ima več kot 400 delničarjev, najpomembnejši pa je sklad Trinko, neprofitna fundacija slovenske skupnosti v Italiji. V preteklosti je bila med lastniki tudi NLB, a je iz lastništva izstopila.


Najbolj brano