“Ko smo na odru, se preselimo v svoj svet”

27-letna pevka Mojca Rusjan, po poklicu diplomirana ekonomistka, je tretjo sezono članica mednarodno uspešnega vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile. V projektu Both Sides se je v legendarni mačji himni Maček Muri predstavila tudi kot solistka. Nekdanja učenka Glasbene šole Nova Gorica navdušeno govori tudi o tekmi za letošnje nominacije prestižnih glasbenih nagrad grammy.

Mojca Rusjan
Mojca Rusjan 

RENČE > Šest let učenja klavirja, dve leti orgel, šest let solopetja v razredu profesorja Vladimirja Čadeža in številni nastopi v duetih so vsekakor dobra popotnica, ki jo je Mojca Rusjan dobila kot učenka Glasbene šole Nova Gorica. Prej je prepevala v pevskem zboru v osnovni šoli in v cerkvenem zboru v domačem kraju.

A ker ji klasično zborovsko petje ni bilo najbolj pri srcu, je odpotovala v Ljubljano na izpopolnjevanje vokalne tehnike k profesorici Maji Bevc in poiskala izziv v a cappella izvajanju bolj zabavnih skladb. V obdobju od januarja do oktobra leta 2015 je opravila kar sedem avdicij, da je lahko postala pevka zasedbe, ki zadnjih 15 let skozi edinstven in izviren način ter z zdaj že dobro poznano “vokalno osvežitvijo” domačih in tujih uspešnic osvaja domače in mednarodne trge. “Perpetuum Jazzile sem velikokrat poslušala in najprej se mi je zdelo nemogoče, da bi postala del ekipe, a v resnici mi je bila ta zborovska formacija edina, ki me je zares navduševala. To je živa tvorba s prav posebno energijo in ko smo skupaj na odru, pozabimo na vse ostalo, se preprosto preselimo v svoj svet,” pripoveduje Mojca, ki ima ob redni službi v domačem podjetju, šoli vožnje, zelo pester urnik. Najmanj dvakrat tedensko se vozi v Ljubljano na vaje, pogosto ima tudi intenzivne vaje konec tedna, tako da bolj malo spi in veliko časa preživi v avtu. “A ni mi žal. Sodelovala sem v dveh večjih projektih Vocal Extravaganzza 2015 in 2016 in pri snemanju dvojne zgoščenke Both Sides, s sestavom pa sem doslej doživela že kar nekaj izjemnih koncertov po Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Rusiji. Ker pripravljamo projekte z vrhunskimi strokovnjaki, sem se že veliko naučila tako na področju vokalne tehnike in interpretacije kot tudi koreografije,” pripoveduje.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, se bodo zvrstili posnetki z dvojnega CD-ja Both Sides skupine Perpetuum Jazzile.

Največji izziv doslej ji je bila solistična vloga v pesmi Maček Muri. Glavno linijo je na zgoščenki sicer posnela Neca Falk, na koncertih, ki ga je lani posnela tudi RTV Slovenija in so ga tudi že predvajali, pa jo izvaja Mojca: “Pesem je zelo igriva, živahna in nenazadnje ti na odru dovoljuje, da pokažeš otroka v sebi. Sem pa imela kar veliko treme, saj sem morala biti na odru pozorna tako na samo petje kot na koreografijo z ogromno maskoto. Tam so bile tudi kamere in seveda občinstvo, tako da je bila res kar zahtevna naloga.”

Opravila jo je odlično, v ponos staršem in pevskim prijateljem na odru, toliko bolj, ker je Perpetuum Jazzile prav z deli, objavljenimi na albumu Both Sides, postal edini slovenski izvajalec, ki je prestal vse potrebne zahteve za tekmo pri letošnji nominaciji prestižnih glasbenih nagrad grammy. Končni nominiranci bodo znani 28. novembra, prejemniki nagrad pa 28. januarja prihodnje leto v New Yorku.

Dotlej mora Mojca opraviti še veliko poti v Ljubljano, kjer bodo potekale intenzivne vaje za nov šov Le Spectacle, ki bo slovensko premiero doživel 25. novembra v Hali Tivoli.


Najbolj brano