“Po kaki se pride v Strunjan!”

“Kaki je letos dobro obrodil in ga bomo zagotovo prodajali še po prazniku. Je pa zaradi suše drobnejši,” pravi Gianfranco Giassi, predsednik Turističnega društva Solinar Strunjan. Ta konec tedna organizirajo že 17. praznik kakija, sadeža, po katerem je Strunjan prepoznaven po vsej v Sloveniji, pa tudi v širši okolici.

Gianfranco Giassi: “Ljudje že ves teden prihajajo 
po kakije, da bi se izognili gneči čez vikend.”  Foto: Nataša Čepar
Gianfranco Giassi: “Ljudje že ves teden prihajajo po kakije, da bi se izognili gneči čez vikend.”  Foto: Nataša Čepar

STRUNJAN > Tržnica ob prazniku kakija bo odprta v petek ob 10. uri, uradno odprtje z blagoslovom kakija pa bo uro pozneje. V Strunjanu bodo letos praznik kakija obeležili 17. leto po vrsti. “Kaki sicer raste skoraj povsod, a me veseli, da so ljudje sprejeli, da se po kaki pride v Strunjan,” se posmeji Gianfranco Giassi, predsednik strunjanskega turističnega društva. Od petka do nedelje pričakujejo približno 15.000 ljudi. “Najavilo se nam je kar nekaj avtobusov agencij in društev, sicer pa obiskovalci prihajajo z vseh koncev Slovenije, pa tudi iz sosednjih Italije in Avstrije,” nadaljuje.

Med našim pogovorom na sogovornikovem dvorišču že čakajo trije avtomobili. “Ljudje že ves teden prihajajo po kakije, da bi se izognili gneči čez vikend,” pove. Giassi je ponosen na sloves strunjanskega kakija, ki so ga domačini ustvarili s trdim delom, tudi na področju promocije. “Lahko bi rekel, da smo pri prodaji kakijev na vrhuncu. Izdelujemo marmelade, suhe sadeže, kis in še marsikaj,” navede. Strunjančani so sicer vsi ekološki pridelovalci.

Poleg stojnic s kakijem, ki jih bo mogoče obiskati vse tri dni med 10. in 16. uro, bodo v strunjanskem hotelu Svoboda predavanja koprske kmetijske svetovalne službe o pridelavi in uporabi kakija. Vsako leto je tudi veliko zanimanja za vodene oglede strunjanskega krajinskega parka, za katere bo zbirno mesto v ribiškem pristanišču. Poskrbljeno bo tudi za otroške delavnice. V petek ob 15. uri bo tradicionalno tekmovanje za največji strunjanski kaki. Zvečer pa bo za zabavni program. Letošnja novost bo petkov pohod z baklami po krajinskem parku. Obiskovalci bodo lahko pustili vozila na parkirišču v centru Strunjana, od koder bo vozil vlakec do prizorišča praznika s šotorom.


Najbolj brano