Ustavila sta ga trk in poškodba

Mladi bistriški voznik kartinga Jan Šlosar je nastop na finalni dirki svetovnega prvenstva v portugalskem Portimau končal predčasno. Ustavila sta ga trk in poškodba roke.

Jana Šlosarja so na SP ovirali tehnične težave, trk in 
poškodba. Foto: Simon Maljevac
Jana Šlosarja so na SP ovirali tehnične težave, trk in poškodba. Foto: Simon Maljevac

PORTIMAO >Napovedi o lovu na visoko uvrstitev med svetovno elito se zaradi različnih težav niso uresničile. Jan Šlosar je imel vse dni v tednu pred dirko tehnične težave z vozilom. Te so ga spremljale na treningih, v kvalifikacijah in v finalnih vožnjah, kar mu je onemogočilo enakovreden boj za ugoden startni položaj.

Z neustrašnostjo je kljub težavam dokazal nadarjenost. “Na uvodnih treningih je imel Jan drugi najhitrejši čas. Vsakič, ko je sestavil čist krog, je bil izredno hiter, a smo opazili, da motor občasno začne pokati. Kljub številnim spremembam v nastavitvah uplinjača izboljšanja ni bilo. V glavni delavnici smo zahtevali, da zadevo preverijo, saj si nismo želeli težav v kvalifikacijah, “ je zaplete pojasnil Janov oče Robert, ki skrbi za logistiko v dvočlanski dirkaški ekipi 17-letnika iz Jelšan pri Ilirski Bistrici. Nesrečni uplinjač so Šlosarju zamenjali šele po 23. mestu na eni izmed predfinalnih dirk, kar mu je bistveno poslabšalo upe na visoko uvrstitev, vendar ni obupal: “Težko se je bilo prebijati naprej iz ozadja, saj smo bili vsi dirkači zelo izenačeni. V treh desetinkah se nas je zvrstilo skoraj 50. V predfinalu sem vozil brez težav in se prebil na peto mesto. V velikem finalu sem nato startal s trinajstega položaja,” je povedal Jan.

Sobotno odločilno dirko je aktualni slovenski državni in pokalni prvak dobro začel. Sanje pa so se mu razblinile že v tretjem krogu, saj se je vanj zaletel tekmec iz Nemčije in mu s sprednjim delom vozila zapeljal čez levo roko in mu zvil volan ter volansko letev. Moral je odstopiti.

“V začetnih krogih sem se osredotočil na zapiranje voznikov za seboj, saj takrat še ni mogoče voziti po idealni liniji. Očitno je bil Nemec preveč nestrpen. Na srečo je pregled pokazal le odrgnine in manjšo oteklino na roki,” je dogajanje v finalu pokomentiral Jan. Naslov svetovnega prvaka v kategoriji 125 Max DD2 je osvojil Avstralec Cody Gillis pred Dancema Madsom Thomsenom in Christianom Sorensenom.

V družini Šlosar ne nameravajo opustiti sanj o preboju med najboljše svetovne voznike v kartingu. Janov oče poudarja: “Še enkrat se je pokazalo, da so izredno pomembne že kvalifikacije, saj v ozadju poteka ogorčen boj za vsako mesto. Po dirki je bilo razočaranje ogromno, vendar si nimava z Janom česa očitati. Bil je eden najmlajših v svoji kategoriji in če bo tako nadaljeval, ga čaka svetla dirkaško pot.”


Najbolj brano