Nordijski smučarji: pripravljeni smo za olimpijsko sezono

Slovenski smučarji bodo čez nekaj dni že vsi v polnem tekmovalnem pogonu. Potem ko so alpski že opravili prve zimske tekme, pa nordijski del karavane zimski začetek čaka v prihodnjih dneh.

Pred začetkom sezone sta Robert Kranjec  in Peter Prevc 
(desno) še nekoliko zamišljenih pogledov. Foto: STA
Pred začetkom sezone sta Robert Kranjec in Peter Prevc (desno) še nekoliko zamišljenih pogledov. Foto: STA

LJUBLJANA > V slovenskih reprezentancah v skokih, tekih in nordijski kombinaciji, ki so se včeraj predstavile javnosti, pravijo, da so nabrušeni za novo sezono oziroma za njen večji zimski del. Manjkal je le del tekaške ekipe z Vesno Fabjan in Katjo Višnar, ki sta že odpotovali na Finsko, skakalci, skakalke, nordijski kombinatorci in tekačice ter tekači pa so predstavili pričakovanja pred olimpijsko sezono.

Predsednika obeh zborov, za skoke in nordijsko kombinacijo ter teke, Ljubo Jasnič in Simon Jan, sta poudarila, da so v smučarski zvezi naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da so omogočili dobre priprave. Po novem bodo polovico dobička tekme v Planici namenili razvoju skakalnih klubov, v slovenskem nordijskem centru pa poleg skokov uveljaviti tudi tek. Domača preizkušnja svetovnega pokala tam tekače čaka konec januarja prihodnje leto.

Včeraj so se dvema tekmovalcema s stiskom rok in šopkom rož zahvalili ob koncih njunih karier. Eva Logar je že od poletja nekdanja skakalka, poškodbe pa so preprečile načrte Tomažu Drumlu. Koroški Slovenec, ki se je šele v prejšnji sezoni pridružil slovenski ekipi, ne bo več aktiven tekmovalec.

Domači vrhunec bodo imele tudi skakalke, tako kot lani bosta v glavnih vlogah izkušena Maja Vtič in mlada Ema Klinec.

“Skoke na snegu še pogrešamo. Želimo si, da bi se čim prej preselili na sneg in da bi se sezona že začela. Glede na to, da Slovenke veljamo za močno ekipo upam, da bodo novosti pomagale tudi nam in komaj čakamo na začetek,” je pričakovanja skakalk strnila izkušena Maja Vtič, medtem ko je Klinčeva dodala: “Pustila bom sezoni, da me popelje tja, kamor si sama želim.”

V moškem delu skakalne karavane bodo imeli, kot je dejal glavni trener Goran Janus, kar dva novinca: povratnika po poškodbi Robija Kranjca in pravega debitanta Tima Zajca. Največji delež bremena leži na Petru Prevcu, ki pravi, da je navajanje na novo opremo dobro prestal ter začetek sezone pričakuje optimistično.

“Prvo tekmo si želim spoznati, kje sploh smo in kako se bo vse skupaj psihološko razpletlo ali zapletlo. Po pravici povedano bi rad sproščeno skakal, rezultatskih ciljev pa si ne moreš zadati, če si imel čez poletje takšno mešanico rezultatov. Nezadovoljen bi bil predvsem, če bi hotel na silo dobiti dobre skoke,” je pričakovanja pred prvo zimsko tekmo umirjal Prevc.

"Vojska gre na tekmo v dobrem stanju. Konec oktobra smo bili na ledeni smučini, potem smo šli v Planico, nato smo oddelali pet enot v Kranju. Smo v določenem ritmu, kar je bolje kot lani. Glede izbora ekipe sedmerice ni bilo težkega dela. Domen Prevc bo ostal doma na treningu, ko bo pripravljen, se bo pridružil ekipi,” je optimist glavni trener Janus.

V taboru nordijskih kombinatorcev so prav tako dobro razpoloženi, saj poletni del sezone zbuja upanje na dobrega tudi v zimi. Visoko merijo tudi v tekaškem taboru, kjer je Anamarija Lampič izrazila prepričanje, da bo lakota po tekmah hitro udarila na plan, saj so doslej večinoma samo trenirali.


Najbolj brano