V Strunjanu jih je poplavilo za oba kroga volitev (foto)

Poveljnik piranske civilne zaščite Egon Štibilj si je škodo zaradi poplav in plazov danes zjutraj ogledoval od hiše do hiše. Gasilci ter cestni in komunalni delavci so prečrpavali vodo iz domovanj ter s cest odstranjevali kamenje in zemljino. V Piranu in na Belem križu je bilo poplavljenih nekaj kleti, najhuje pa je bilo v Strunjanu in Fiesi. Krajani za škodo krivijo tudi nepremišljene posege v prostor.

Fiesa Foto: Nataša Čepar
Fiesa Foto: Nataša Čepar

ISTRA > “V treh tednih nas je dvakrat poplavilo. Za vsake volitve enkrat,” pove Rudolf Sluga iz Strunjana, ki jo je tokrat odnesel le s poplavljenim dvoriščem. Pri njegovem bratu Brunu je bilo bistveno hujše, saj je bil v hiši do kolen v vodi. “Tukaj smo petdeset let in nikoli ni bilo težav s poplavami, v zadnjih letih pa smo stalno pod vodo,” potarna slednji. Podobno kot lani, približno v tem času, je bilo poplavljeno vse središče Strunjana, kjer se to pogosto dogaja od prenove naprej. Sicer pa brata, ki sta bila danes na nogah vso noč, opozarjata tudi na slabo pretočnost podvozov pod cesto, ki ob narasli reki Roji ne prepuščajo zadostnih količin vode na drugo stran. Preglavice z vodo so imeli tudi v tamkajšnji gostilni. “Spet bodo rekli, da smo imeli stoletne vode. Bomo res ob vsaki plohi pod vodo?” je na facebooku pod fotografijo poplavljene gostilne jezno zapisal Strunjančan Igor Škof.

“Strunjan je bil v dveh letih že četrtič pod vodo. Včasih je voda s hribov odtekala v dolino po kanalih, zdaj tega nihče ne čisti. Investirati bi morali tudi v nekakšen bazen, kamor bi lahko iz centra Strunjana odtekala voda. A se vse ustavi pri denarju,” meni Marina Knez, predsednica sveta Krajevne skupnosti Strunjan. Kot je še dejala, so imeli zaradi bližajočega se praznika kakija ves pridelek pod šotorom, ki ga je povsem poplavilo.

V izolskem kampusu Livade so se spet borili z vodo

Čeprav so bili nalivi v noči na ponedeljek siloviti, so v Izoli povzročili le nekaj nevšečnosti. Da razmere niso bile niti približno tako dramatične kot 22. oktobra, potrjujejo tako na Komunali Izola kot v izolski gasilski zvezi. “Tokrat je gasilce PGD Izola Regijski center za obveščanje napotil na pomoč Gasilski zvezi Piran. V Izoli so imeli zgolj nekaj intervencij v zalitih kleteh, opolnoči so bili tudi v kletnih prostorih Univerzitetnega kampusa Livade,” pojasnjujejo v Gasilski zvezi Izola. Glavni tajnik Univerze na Primorskem Danijel Božič pravi, da je zalitim prostorom v kampusu botroval požar ob oktobrski poplavi. “Na dveh mestih je pregorela vodovodna cev, ki smo jo že zamenjali. Nismo pa vedeli, da je pregorela tudi cev za meteorno kanalizacijo; to so razkrile šele zadnje padavine. Okrog 22. ure je začela v klet dreti voda. Toda dodatna škoda zaradi tega ni nastala,” je nazoren. Glede oktobrske škode še vedno čakajo na poročilo izvedencev za elektro in strojne instalacije ter strokovnjakov za statiko. Menijo pa, da presega milijon evrov, ker je požar poškodoval tako zgradbo kot drago laboratorijsko opremo. Vzrok naj bi do konca leta ugotovili kriminalisti in forenziki, od požara objekt vseskozi varujejo varnostniki.Tričlansko dežurno ekipo Komunale so ponoči obvestili, da se je na cesto na Belvederju sprožil plaz. Cesta je kljub temu ostala prevozna, danes so opazili še dva manjša plazova, na stari obalni cesti in na Koštrlagu. “Povsod že odpravljajo posledice,” pravi direktor Denis Bele, prepričan, da so plazovi posledica oktobrskih obilnih padavin.

MIRJANA CERIN

Guido Križman, ki živi v strunjanski dolini, je izpostavil, da piranska občina še čisti kanale, medtem ko izolska občina za to sploh ne poskrbi. “Naša hiša je prav na meji med občinama in smo bili povsem poplavljeni. Žena skorajda ni mogla zjutraj v službo,” pojasni.

Cestni delavci, ki smo jih srečali med Strunjanom in Belim križem, so že od zgodnjih jutranjih ur z vso mehanizacijo odstranjevali nanose hudourniških voda in podrta drevesa.

Cesto, ki vodi od hotela Barbara v Fiesi proti hišam v smeri Pacuga, je prekril plaz z gradbišča za kanalizacijsko infrastrukturo. Delavci so še vse dopoldne z bagri in tovornjaki odstranjevali zemljino. V bližini je poplavila voda iz obeh sladkovodnih jezer.

“Čakamo na osnovnošolce iz Prebolda, iz blata smo morali reševati avto naše kuharice, težave smo imeli tudi z dostavo hrane,” pripoveduje Rado Gregorič, ki vodi Center za šolske in obšolske dejavnosti Brežanka v Fiesi. Nanosi zemlje pa so zdrsnili tudi z gozdne ceste, ki jo gradi zasebnik proti klifu v Fiesi. V Brežanki jim je še poplavilo kuhinjo in druge spodnje prostore.

“Poglejte, terase so se udrle, gazimo po blatu. Naj za škodo plača tisti, ki je to povzročil,” se hudujetudi Milan Kogovšek, ki za stanje krivi odgovorne za po njegovem mnenju nepremišljene gradbene posege v Fiesi.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano