Razveselili so se prizidka, želijo še telovadnico

Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak v zadnjih letih poka po šivih, saj njen prag vsako leto prestopi vse več otrok iz štirih okoliških vasi. Z letošnjim šolskim letom so se zato razveselili novega prizidka s tremi učilnicami, dvema kabinetoma in slačilnicama za potrebe športne vzgoje. Nove pridobitve so svečano predali namenu na četrtkovi slovesnosti, ki so jo pripravili učenci in učitelji šole.

Pester program slovesnosti ob odprtju novega prizidka so 
oblikovali učenci in učitelji. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Pester program slovesnosti ob odprtju novega prizidka so oblikovali učenci in učitelji. Foto: Katja Kirn Vodopivec

KNEŽAK > Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak, ki jo obiskujejo otroci iz Knežaka, Bača, Koritnic in Šembij, je v zadnjih letih doživela temeljito prenovo. “Še ni dolgo tega, ko smo imeli v našem vrtcu samo 17 otrok v enem kombiniranem oddelku. Ker so bile potrebe po varstvu vse večje, so leta 2010 na zahodni strani šole dogradili prizidek, v katerem smo pridobili še eno igralnico in garderobo,” je povedala ravnateljica Tea Gustinčič.

Toda kmalu se je izkazalo, da tudi dva oddelka ne zadoščata za vedno večje povpraševanje po predšolskem varstvu. Tako so pred leti učilnico prvega razreda preuredili v dodatno igralnico za potrebe vrtca. Zdaj so vse tri igralnice povsem polne, vrtec obiskuje 50 otrok.

Na šoli je še 118 učencev in tudi njim je začelo primanjkovati učilnic in drugih prostorov. “Število otrok v naši šoli je vsako leto večje. Zato smo nujno potrebovali dodatne prostore za nemoteno delo,” pravi ravnateljica. V novem prizidku so v dveh etažah uredili tri učilnice za prvi, drugi in peti razred, dva kabineta in dve slačilnici za potrebe športne vzgoje. V okviru naložbe, za katero je občina odštela 400.000 evrov, so prenovili tudi tlake in tako zagotovili zaščito pred radonom, razširili pa so tudi jedilnico.

Na šoli pa si želijo, da bi dobili tudi pravo zunanjo telovadnico, saj ima trenutno športno vzgojo v večnamenskem prostoru sredi šolske stavbe. To pa je, je poudarila Gustinčičeva, moteče za pouk v sosednjih učilnicah. Župan Emil Rojc je obljubil, da bodo prihodnje leto začeli s pripravo projektne dokumentacije za novo telovadnico.

Tako kot vse šole na podeželju pa je tudi šola v Knežaku za okoliške prebivalce veliko več kot le izobraževalna ustanova; je središče družabnega in kulturnega dogajanja v kraju. “Čeprav bi bilo veliko ceneje in bolj smotrno, da bi vse učence iz vasi preselili v eno večjo šolo v Ilirski Bistrici, bi se s tem življenje v vaseh zagotovo osiromašili. Zelo pomembno je, da se otroci šolajo v domačem kraju in obdržijo občutek pripadnosti kraju. Tako se bodo tudi po zaključku izobraževanja vračali v svoj domači kraj,” je precejšnje vlaganje v šolstvo utemeljil župan Rojc.

Občina Ilirska Bistrica je v zadnjih letih za prenovo šol in vrtcev namenila kar devet milijonov evrov. Lani je vrata odprl nov vrtec v Ilirski Bistrici, letos sta prizidka dobili šoli v Knežaku in Kuteževem, v gradnji je nova šolska stavba v Podgradu, ki naj bi bila nared v drugi polovici prihodnjega leta.

KATJA KIRN VODOPIVEC


Najbolj brano