Z brki zoper raka pri moških

Rak na prostati je eden najpogostejših vrst raka pri moških. Zdravniki pa opozarjajo, da moški o tem raku še premalo vedo. Zato jih k večji skrbi vsako leto nagovarja mesec november, znan kot movember, njegov zaščitni znak pa so brki. Za rakom na prostati vsako leto v Sloveniji zboli približno 1480 moških, 376 pa jih umre.

Brki, zaščitni znak meseca in gibanja Movember za ozaveščanje moških o raku na prostati. Foto: spletna stran Movember
Brki, zaščitni znak meseca in gibanja Movember za ozaveščanje moških o raku na prostati. Foto: spletna stran Movember

Preventivna akcija ozaveščanja o raku na prostati, imenovana Movember, se je pričela tudi pri nas. Po podatkih nacionalnega registra raka za obdobje 2010-2014 v povprečju za rakom prostate umre na leto 376 Slovencev, 1480 pa jih vsako leto na novo zboli. Ob koncu leta 2014 je imelo v državi rak na prostati 11.133 moških, število obolelih pa iz leta v leto rase.

Najpogostejši rak pri moških

Ta vrsta raka je pri nas in v Evropi pri moških tudi najpogostejša. Čeprav obolevajo vse mlajši, se najpogosteje pojavlja pri starejših moških. Na pojavnost pa po ugotovitvah zdravnikov vplivajo še dednost in rasa. Kar petina bolnikov ima družinsko obremenitev s to boleznijo.

Zdravniki pojavnost pripisujejo staranju prebivalstva, nezdravemu življenjskemu slogu in okrepljenemu odkrivanju uroloških bolezni.

Žal za tem rakom moški še vedno umirajo. Vsako leto ugasne približno 370 življenj (dvanajst odstotkov izmed vseh žrtev raka). Večina oblik raka na prostati je omejenih na prostato - dobrih 70 odstotkov; dobrih 20 odstotkov te vrste raka je lokalno napredovalih, pet odstotkov primerov pa je ob odkritju bolezni že v fazi metastaz.

Rak na prostati na začetku, ko je še ozdravljiv, le redko opozori nase s posebnimi znaki. Preprosta preiskava, ugotavljanje tumorskega označevalca, pa jo lahko z veliko verjetnostjo potrdi ali ovrže.

Dolgo brez težav

Zdravniki navajajo, da raste rak na prostati praviloma dokaj počasi. Od nastanka bolezni do kliničnih znakov lahko mine od devet do 17 let, do pojava oddaljenih zasevkov pa nadaljnjih od pet do sedem let. Vendar pa lahko, tako kot pri vseh vrstah raka, tudi ta rak kdaj napreduje tudi hitreje.

Bolniki so pri začetni obliki raka običajno brez težav. Težave z uriniranjem so pri začetnih tumorjih praviloma posledica povečanja prostate.

Natančna anamneza o bolnikovih težavah in klinični pregled sta osnova diagnostike. Pri kliničnem pregledu ima poseben pomen digitorektalni pregled, ki je najpreprostejši in najcenejši diagnostični pregled za odkrivanje raka na prostati.

Zdravljenje

Zdravljenje raka na prostati je odvisno od stadija oziroma razširjenosti bolezni, od histološke oblike raka pri biopsiji ter od splošnega stanja bolnika. Več kot polovico bolnikov operirajo, dobrih trinajst odstotkov obsevajo, 35 odstotkov bolnikov pa zdravijo s sodobnimi zdravili. Zdravljenje bolnikov z le lokalno omejenim rakom je lahko kirurško (prostatektomija), z obsevanjem, hormonsko terapijo ali s kombinacijo navedenih metod.

Vsakomur zdravljenje posebej prilagodijo glede na primer. Zato lahko bolnika tudi samo spremljajo in ukrepajo, kadar se pojavijo spremembe.

Le prostatektomija in obsevanje nudita možnost ozdravitve. Zdravljenje bolnikov z razširjeno obliko raka na prostati pa je lahko hormonsko, s kemoterapijo ali bisfosfonati.

Predolgo čakanje, premalo urologov

Društvo uroloških bolnikov Slovenije in medicinska stroka pa ob tem še posebej poudarjata, da je čakanje na pregled in obravnavo teh bolnikov nedopustno dolgo. Ob tem urologi poudarjajo, da jih je premalo - ob 50 specialistih urologih bi jih ta hip potrebovali vsaj še enkrat toliko. Predstojnik oddelka za urologijo ljubljanske kirurške klinike Tomaž Smrkolj sicer priznaval, da se čakalne vrste za bolnike z malignimi obolenji, kot je rak na prostati, zadnje čase skrajšujejo, a so še vedno odločno predolge.

V društvu uroloških bolnikov ob letošnjem Movembru sporočajo, da je diagnoza rak izrazita in odločilna prelomnica v življenju posameznika. Bolnik potrebuje pozorne sogovornike in zdravnika, ki ga ves čas budno spremlja in strokovno obravnava.

Gibanje Movember

Gre za mednarodno gibanje za ozaveščanje moških o zdravju in boleznih, ki prizadenejo pretežno moške, denimo rak na prostati in testisih ... Gibanje se je začelo leta 2003 v Avstraliji in je hitro preraslo v svetovno.

Dandanes ima že več kot pet milijonov članov, zbrali so že več kot blizu 600 milijonov evrov, s katerimi so podprli več kot 1300 projektov. Člani podporo izražajo z nošenjem brkov v novembru. Od tod ime - pojma “moustache” in “november” sta ustvarila skovanko movember. Prvega novembra se člani obrijejo in si nato cel mesec puščajo brke. Brki so izhodišče pogovora o namenu movembra, podobno kot roza pentlja pri raku na dojkah.

Člani skrbijo za ozaveščanje, zbirajo donacije za dobrodelne organizacije - v Veliki Britaniji gre denar za Prostate cancer charity. Države, ki nimajo lastne movember kampanje, donacije prispevajo v skupno vrečo Global Action plan. Iz nje financirajo raziskave, posvečene boleznim, za katerimi večinoma obolevajo moški.

Člani gibanja Movember so aktivni tudi v Sloveniji, kjer pripravljajo športne in dobrodelne prireditve in predavanja, vse s ciljem ozaveščanja o raku na prostati in sečilih.

JASNA ARKO


Najbolj brano