V Divači spet dvorana namesto knjižnice

V nekdanjem zadružnem domu v Divači bodo spet uredili dvorano. In to najverjetneje tam, kjer je nekoč že bila in kjer je zdaj knjižnica. Podrobnosti, kako bodo prenovili stavbo, še niso znane, a časa, da jih v Divači in v tamkajšnji občinski upravi dorečejo, je še dovolj. Obnova naj bi prišla na vrsto čez kakih pet let.

 Knjižnico (na levi strani) naj bi preselili in namesto nje spet 
uredili prireditveno dvorano. V desnem krilu stavbe  naj bi 
prostore dobila društva in morda tudi knjižnica.  Foto: Helena Race
Knjižnico (na levi strani) naj bi preselili in namesto nje spet uredili prireditveno dvorano. V desnem krilu stavbe naj bi prostore dobila društva in morda tudi knjižnica.  Foto: Helena Race

DIVAČA > Prvo idejno zasnovo obnove zadružnega doma v Divači so predstavili na zadnji seji občinskega sveta. Pripravili so jo v arhitekturnem studiu Plusminus30 iz Ljubljane. Po tej zasnovi bi prireditveno dvorano uredili tam, kjer je nekdaj bila in kjer so pred dvanajstimi leti odprli knjižnico. Nenazadnje je prostor ostal bolj ali manj tak, kot je bil, ohranili so tudi oder. Knjige bi tako morali preseliti; kam, še ni povsem jasno, verjetno na drugi konec stavbe. Tam bi bili tudi prostori za društva.

Zadnja stran oziroma klet, kjer so lokali v zasebni lasti, bi ostala takšna, kot je, mogoče bi nad terasami lokalov naredili prizidek. Z lastnikoma trgovine v pritličju in stanovanja v nadstropju bi se občina dogovorila za nakup nadomestnih prostorov. Ali bodo v obnovo vključili tudi prostore gasilskega doma, bodo še razmislili, vsekakor pa trenutna lokacija gasilskega doma ni primerna, opisuje županja Alenka Štrucl Dovgan. A za zdaj nadomestnih prostorov za gasilce nimajo.

Za reševanje prostorske križanke imajo v Divači še kar nekaj časa, saj obnovo zadružnega doma načrtujejo čez približno pet let. Glede na pripombe občinskih svetnikov na prvo idejno zasnovo obnove pa bodo morali v enačbe vključiti predvsem veliko prireditveno dvorano. “Večnamenska dvorana je bila predvidena pri Muzeju slovenskih filmskih igralcev, a je premajhna. Tu jo povečajte,” je pozval Matija Potokar. Da je sto sedežev, kolikor jih je predvidenih v prvem idejnem osnutku, premalo, sta se strinjala tudi Drago Škamperle in Damijana Gustinčič, ki je predlagala, da bi morala imeti dvorana vsaj 200 sedežev. “Z vsemi nastopi v Divači improviziramo. Dvorane je občina naredila v Senožečah in po vaseh, zdaj je čas, da to uredi tudi v Divači,” pa je pozval tudi Dobrivoj Subič. HR


Najbolj brano