Hitrejši promet in večja varnost

Koprski Grafist je pri ajdovskem pokopališču, med Goriško in Lokavško cesto ter Gregorčičevo ulico, začel graditi krožišče, skupni projekt Občine Ajdovščina in Direkcije za infrastrukturo. Dela bodo stala približno pol milijona evrov, končati jih morajo v pol leta. Občina prenavlja tudi tri odseke lokalnih cest, proti Planini, med Šmarjami in Zavinom ter v Lokavcu.

Med Dolenjami in Planino obnavljajo   nekaj več kot  300 
metrov lokalne ceste. Foto: EDO PELICON
Med Dolenjami in Planino obnavljajo nekaj več kot 300 metrov lokalne ceste. Foto: EDO PELICON

AJDOVŠČINA, PLANINA, ZAVINO > Novo krožišče v Ajdovščini bo po napovedih občinske uprave razrešilo številne prometne zagate v zahodnem delu mesta ter v prvi vrsti olajšalo tovorni promet proti Lokavcu in Predmeji. Krožišče bodo zgradili na območju nekdanje cestne baze, povezovalo bo Goriško in Lokavško cesto ter Gregorčičevo ulico in območje obrtne cone. Del Gregorčičeve ulice pred pokopališčem bo po ureditvi krožišča zaprt za promet. 536.000 evrov vredno naložbo izvajata Direkcija za infrastrukturo in Občina Ajdovščina, ki bo financirala nekaj manj kot polovico vrednosti. Zaradi gradnje bo odsek Goriške ceste predvidoma do 24. januarja zaprt za promet, obvoz je po Gregorčičevi ulici. Aktualne informacije o cestnih zaporah so na voljo na občinski spletni strani.

Občina Ajdovščina trenutno prenavlja tudi tri odseke lokalnih cest. Med Dolenjami in Planino obnavljajo nekaj več kot 300 metrov lokalne ceste. Cestišče bodo razširili in na obeh straneh uredili bankine, prenovili bodo cestno meteorno kanalizacijo in nove prepuste. Odsek bodo na novo asfaltirali in na izpostavljenih mestih postavili varovalno odbojno ograjo. Na seznamu letošnjih naložb je tudi nadaljevanje obnove in širitve ceste med Šmarjami in Zavinom. V tej fazi bodo na odseku ceste postavili 330 metrov dolgo in v povprečju dva metra visoko kamnito zložbo in uredili odvodnjavanje, med prenovo ceste bodo obnovili tudi vodovod. V Lokavcu prenavljajo približno 400 metrov dolg odsek ceste med potokom Jevšček in poslovnim objektom Kovinarstva Šapla. Obstoječi prepust so razširili z enostranskim pločnikom prek potoka, odsek bodo tudi na novo asfaltirali.

V skupnem projektu bo občina obnovila približno kilometer cestišča, zgradila 330 metrov podpornih zidov in asfaltirala 5.000 kvadratnih metrov površine. Dela naj bi zaključili ta mesec, skupaj bodo stala nekaj čez 400.000 evrov. Približno polovico zneska je prispevala država, preostanek pa bo zagotovila občina.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano