TI po objavi Rajskih dokumentov poziva k ukrepanju

Nevladna organizacija Transparency International Slovenia (TI Slovenia) po objavi Rajskih dokumentov, ki razkrivajo obširen sistem zlorab finančnega sistema za izogibanje plačilu davkov, pranje denarja in druge namene, poziva k ostrejšim ukrepom proti tovrstnim praksam.

 Generalni sekretar  Transparency International Slovenia Vid 
Doria
Generalni sekretar Transparency International Slovenia Vid Doria 

LJUBLJANA > “Po razkritju panamskih dokumentov je bilo slišati več obljub o reformah, a je bilo pravih premikov malo. Zahtevamo, da se politiki bolj dejavno lotijo tega perečega problema,” je v današnjem odzivu zapisal generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

Razkritja po njegovem mnenju kažejo na bistvene sistemske pomanjkljivosti in velik obseg globalnih ponudnikov storitev, ki koruptivnim osebam omogočajo skrivanje nezakonito pridobljenega premoženja.

Rajski dokumenti so približno 13,4 milijona zapisov, ki jih je prečesal Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), katerega del je tudi slovenski časnik Delo. Dokumenti dajejo pa vpogled v svet davčnih utaj in hranilnike najbogatejšega odstotka ljudi. Dokumenti izvirajo iz dveh storitvenih podjetij v davčnih oazah na Bermudih in v Singapurju, Appleby in Asiaciti Trust, in iz 19 poslovnih registrov, ki so vmesne postaje v svetovni sivi ekonomiji. Od neznanega vira jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, ki jih je nato posredoval več kot 380 novinarjem v 67 državah.

Kot pravi, so nevladniki že večkrat opozorili, da bi moralo biti dejansko lastništvo podjetij bolj transparentno. Institucije EU se že več kot leto dni ne morejo zediniti glede konkretnejših korakov, kot so javni registri dejanskih lastnikov, pogajanja pa so večkrat zastala, dodaja.

“V priporočilih raziskave Nevidni lastniki in s pismom v decembru 2016 smo finančno ministrico pozvali, naj razjasni, kakšno stališče bo zastopala na pogajanjih v Bruslju, a odgovora nismo prejeli. Danes jo javno pozivamo, naj pove, ali se bo dejavno zavzemala za ukrepe, ki bodo oteževali ali preprečevali zlorabe, katerim smo priča v rajskih dokumentih,” je zapisal Doria.

Javno dostopni in strojno berljivi registri dejanskega lastništva bi civilni družbi omogočili lažje odkrivanje nepravilnosti, k večji preglednosti pa bi pomembno prispeval tudi celovit sistem obveznega poročanja multinacionalnih podjetij o plačanih davkih po posameznih državah (t.i. country-by-country reporting), menijo v TI.

Povečevanju transparentnosti morajo po njihovem prepričanju slediti tudi ukrepi na ravni obdavčitev in nadzora nad ponudniki storitev, ki da so pogosto ključen akter pri zlorabah. To je, dodajajo, razvidno tudi v primeru Rajskih dokumentov, kjer so v podjetju Appleby večkrat spregledali obremenjujoče informacije o strankah ali pa so izvajali pomanjkljive skrbne preglede.

V TI Slovenia menijo, da bodo morali nadaljnji koraki obsegati širok nabor ukrepov - tako zoper davčne oaze in jurizdikcije, ki ne omogočajo transparentnega pregleda nad lastništvom, kot tudi v državah, v katere se iz teh območij denar vrača v obliki nepremičnin, luksuznih dobrin in lastništev v podjetjih. Hkrati morajo organi odkrivanja in pregona skrbno preučiti objavljene primere in tiste, ki bodo še objavljeni, so opozorili.

STA


Najbolj brano