Delajo s predanostjo in srcem

Prostovoljno gasilsko društvo Šmarje je s slovesnostjo obeležilo 60 let delovanja in ob tej priložnosti tudi z izdajo zbornika zbralo spomine na prehojeno pot. Društvo že vsa leta obstoja skrbi za požarno varnost in priskoči na pomoč vselej, ko je treba. Ne samo ob naravnih in drugih nesrečah, ampak tudi ob različnih dogodkih v domačem kraju in okolici.

Gasilci PGD Šmarje Foto: TINA KLEMŠE
Gasilci PGD Šmarje Foto: TINA KLEMŠE

ŠMARJE > Prostovoljno gasilsko društvo Šmarje je s trenutno 47 člani najmanjše društvo v Gasilski zvezi Ajdovščina. Kljub majhnosti pa je društvo še kako pomembna sila, ko je treba hitro posredovati, saj so Šmarje in okoliške vasi na južni strani Vipavskih gričev oddaljene od središča občine in od Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. To je bil pred šestimi desetletji tudi eden od povodov za ustanovitev gasilskega društva. Odločitev je dozorela po požaru, ki je leta 1957 ogrozil eno od domačij v Šmarjah, pogasili pa so ga krajani. Kmalu zatem so se na pobudo Stanislava Orla odločili, da zamisel o lastnem gasilskem društvu tudi uresničijo. Ob pobudniku so bili prvi člani društva še Alojz Abram, Bogdan Klemše, Bojan Nusdorfer, Emil Blagonja, Franc Kante, Ivan Ličen, Roman Kante, Slavko Stopar in Vojteh Stegovec.

V zgodovini društva je bilo veliko zahtevnih intervencij. “V zadnjih letih k sreči nismo zabeležili hujših požarov, kar lahko pripišemo tudi izvajanju preventivnih ukrepov in ozaveščanju ljudi. Spopadamo pa se z vse hujšimi in pogostejšimi naravnimi nesrečami. Kot društvo priskočimo na pomoč drugim društvom in gasilskim zvezam pri večjih naravnih nesrečah,” je povedal poveljnik PGD Šmarje Mitja Jejčič.

V društvu je trenutno 47 gasilcev, med njimi je 15 operativcev. V prenovljenem gasilskem domu imajo na voljo dve vozili, manjše vozilo za gozdne požare in večje, ki ima tisoč litrov vode in opremo za gašenje stavbnih in gozdnih požarov, primerno je tudi za posredovanje ob poplavah.

“S pomočjo občine Ajdovščina ter vztrajnih članov smo v zadnjih letih obnovili dvorano gasilskega doma, naredili pisarno in arhivsko sobo, dodelali garderobo. Pred dvema letoma smo pridobili defibrilator. Danes lahko rečem, da smo precej bolje opremljeni, kot so bili opremljeni naši predhodniki. Verjamem, da se bo naše društvo še bolj razvilo in bomo v prihodnosti imeli tudi mladinsko ekipo, ki bo PGD Šmarje zastopala na tekmovanjih. Delo opravljamo s srcem in predanostjo, zato upam, da se bo ta tradicija še nadaljevala,” je ob jubileju poudaril predsednik društva Primož Saksida.

Ob jubileju je društvu med drugimi čestital tudi ajdovski župan Tadej Beočanin in mu izročil jubilejno priznanje. Vodstvo društva pa je priznanja podelilo tudi še živečim ustanovnim članom društva. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano