Tatovom prometnih znakov grozi zapor

Na južnoprimorskih cestah vsako leto ukradejo približno 20 prometnih znakov. Tatovi imajo najraje tiste z omejitvami hitrosti, ki nato končajo kot darila za rojstne dneve. A kraja znakov jih lahko drago stane; za uničenje znaka je zagrožena celo zaporna kazen.

Trenutno je med tatovi prometnih znakov najbolj na udaru 
območje Vinjol, Dragonje in Tribana.
Trenutno je med tatovi prometnih znakov najbolj na udaru območje Vinjol, Dragonje in Tribana.  

PRIMORSKA > Na cestah od Pirana do Ilirske Bistrice, za katere skrbi CPK, vsako leto ukradejo približno 20 prometnih znakov. Najpogosteje ostanejo prazni drogovi, na katerih so omejitve hitrosti in omejitve nosilnosti in to na nekoliko bolj odmaknjenih cestah. “Trenutno je na udaru območje Vinjol in Dragonje v piranski občini, ter Triban v koprski občini,” naštevajo v podjetju CPK.

Od 1000 evrov do treh let zapora

S krajo znaka tatovi niti ne povzročijo zelo velike materialne škode, saj je cena prometnega znaka skupaj z montažo 145 evrov. Te stroške plačata občina oziroma država, odvisno od tega na čigavi cesti je treba znak ponovno namestiti. Lahko pa z odstranitvijo znaka z omejitvijo hitrosti pred nevarnim ovinkom povzročijo hudo nevarnost. Temu primerne so tudi zagrožene kazni za tatove, ki bi jih zalotili pri kraji prometnega znaka.

Zakon o cestah, ki prepoveduje odstranitev prometne signalizacije, nalaga kršiteljem 1000 evrov globe, pravnim osebam pa kar 4000 evrov. Še strožji je kazenski zakonik, ki za uničenje ali poškodovanje prometnega znaka in s tem povzročitev nevarnosti za življenje ljudi ali premoženja velike vrednosti, predvideva do tri leta zapora.

Brez soglasij največ turistični znaki

Če bi vseeno želeli komu podariti prometni znak, pa ga je mogoče povsem legalno kupiti. In to enakega, kot je postavljen ob cesti, ali s posebnim napisom in posvetilom.

“Pri nas jih posamezniki naročijo med 50 in 100 na leto. Gre za standardne prometne znake, pa tudi s posebno vsebino. Nanje lahko napišemo in narišemo karkoli,” pravi Aleš Babnik, direktor podjetja Signaco, ki izdeluje prometno signalizacijo. V Sloveniji je sicer takšnih proizvajalcev več, cena prometnega znaka pa je precej nižja od zagrožene kazni, in znaša približno 60 ali 70 evrov.

S tako kupljenim prometnim znakom lahko posameznik počne, kar želi, lahko ga tudi postavi k cesti, a le, če je to na njegovem zasebnem zemljišču. Na občinskih in državnih cestah postavljanje prometne signalizacije ni dovoljeno brez soglasij.

Prav veliko primerov prometnih znakov, ki ne bi imeli dovoljenja za postavitev, na CPK ne opazijo. “Ti primeri so zelo redki. Nelegalno postavljajo predvsem turistično signalizacijo,” dodajajo.

HELENA RACE


Najbolj brano