Slovenske školjke so spet varne

“Slovenska školjčišča so ponovno odprta. Školjke ustrezajo vsem kriterijem in so primerne za prehrano ljudi,” je sporočil školjkar Mitja Petrič. To so potrdili tudi na upravi za varno hrano, ki deluje pod okriljem ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

ISTRA >Od danes so slovenske školjke spet varne,” je zagotovil Matjaž Emeršič, predstavnik uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Slovenski školjkarji tako lahko spet ponujajo domače školjke.

Uprava za varno hrano je konec septembra prepovedala prodajo školjk z vseh slovenskih školjčišč. V vzorcih, ki so jih odvzeli v Seči in Strunjanu, so namreč ugotovili preseženo mejno vrednost lipofilnih toksinov (DSP). Školjčišče Debeli rtič pa je bilo preventivno zaprto že nekoliko prej zaradi informacij o toksinih v školjkah z italijanski strani.

Školjkar Mitja Petrič je pojasnil, da gre pri biotoksinih za naravni pojav, ko se v morju čezmerno namnoži enocelični plankton bičkarjev iz rodu dinophysis. Školjke ga filtrirajo z morjem in skupaj z njim kopičijo lipofilne toksine, ki jih znanstveniki označujejo s kratico DSP. To so strupi, ki jih ne odpravimo s kuhanjem, saj niso termolabilni, zato že približno pol ure ali nekaj ur po zaužitju povzročijo trebušne težave. Hujših posledic v večini primerov ni, lahko pa so posamezniki, predvsem otroci, starejši in bolniki nanje posebno občutljivi.


Najbolj brano