Kdo bo oktobrska osebnost?

Ježkov nagrajenec, kantavtor in tekstopisec Drago Mislej Mef, Slavica Frelih, ki s prostovoljci v domove prinaša toplino in pomoč, Aleš Kristančič iz kleti Movia, ki je stalnica med najboljšimi kletmi sveta, in Željko Cimprič, ki želi zgodbe soške fronte približati obiskovalcem, se potegujejo za naziv oktobrske osebnosti Primorske. Prihodnjo soboto bo znano, kdo bo prejel največ glasov bralcev in poslušalcev ter komisije Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper.

Izolan Drago Mislej Mef je letošnji dobitnik nagrade Franeta Milčinskega Ježka, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Verjetno ne mine dan, da ne bi z radijskih valov slišali katere od njegovih skladb; v štirih desetletjih jih je za različne slovenske in predvsem primorske ustvarjalce napisal več kot 500. A Mef ni samo avtor kakovostnih besedil, ob tem je še kantavtor, novinar, urednik, neutrudni organizator ... Prav vse, kar počne, je povezano z nevsiljivo toplino. In kakor je v svoji utemeljitvi zapisala žirija za Ježkovo nagrado, je od vseh talentov, ki jih ima, prav v sočutni človečnosti najbolj blizu hudomušnemu Ježkovemu duhu.

Programa Starejši za starejše na južnem Primorskem ne bi bilo brez koordinatorke Slavice Frelih. Že pred desetletjem so prostovoljci začeli orati ledino in sprva z negotovimi koraki stopati do starejših. Iz začetnega nezaupanja se je rodilo spoštovanje in zavedanje, da skrb za stare v mestu in podeželju ni nekaj samoumevnega. Srečali so se z mnogo stiskami, tistim, ki so jih spustili v svoje domove, pa so tudi pomagali: lahko le s pripravo toplega obroka, hišnimi opravili ali pozivom inštitucijam, da opravijo svoje delo. Nagrada Državljan Evrope za leto 2017 je zato potrditev njihovega dela in popotnica, da morajo z njim še nadaljevati.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 2. novembra, opoldne.

> Do srede, 1. novembra, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Aleš Kristančič je že osma generacija vinarjev na posestvu Movia v Ceglem v Brdih. Ko je mlad prevzel sicer že utečeno vinogradniško kmetijo, je začel z znanjem, entuziazmom in neizmerno energijo orati ledino na številnih področjih. Kristančičeva vina so danes v najimenitnejših restavracijah sveta, njegove degustacije pa odlično izpeljani šovi, a obenem nadvse resna promocija sonaravne in tradicionalne pridelave vin v Brdih. V začetku oktobra je Aleš Kristančič v San Franciscu kot edini slovenski vinar svoja vina že osmič predstavljal na salonu 100 najboljših kleti sveta po izboru vplivne kalifornijske revije Wine & Spirits.

Željko Cimprič je avtor številnih enoletnih tematskih razstav, s katerimi Kobariški muzej obiskovalcem približuje soško fronto in usodo avstro-ogrskih in italijanskih vojakov. S svojo usmerjenostjo k zgodbam malih ljudi govori o tistih, ki so plačali največjo ceno vojne. Takšen je tudi koncept aktualne razstave ob stoletnici preboja fronte Kobarid, Caporetto, Karfreit 1917, na kateri Cimprič niza pretresljiva pričevanja nekdanjih trpinov v dneh preboja pri Kobaridu. Ker se zgodbe dotaknejo množice obiskovalcev muzeja, gre Cimpriču izjemna vloga pri osveščanju za mir. Kot pravi, so najdragocenejše neobjavljene zgodbe in fotografije. Po nedavni upokojitvi ostaja aktiven muzejski sodelavec. Gradiva za nove razstave mu ne primanjkuje.

NIVES KREBELJ


Najbolj brano