Želi si, da bi bil vse boljši

Laibach, The Stroj, Tatiana Koleva, Antonio Vivaldi, Buddy Rich, Andrea Bocelli so odlični glasbeniki in dobri ljudje, ki navdihujejo 12-letnega tolkalca Jakoba Maja Šajino. Otroško nagajiv in iskriv, že v naslednjem trenutku pa modro odrasel je ta rosno mlad glasbenik, ki ga v občini Renče-Vogrsko mnogi poznajo tudi po simpatični imitaciji pesmi Avtopromet Gorica Iztoka Mlakarja.

Obetavni bobnar Jakob Maj Šajina rad zaigra tudi s sestro, 
kontrabasistko Elizabeto.
Obetavni bobnar Jakob Maj Šajina rad zaigra tudi s sestro, kontrabasistko Elizabeto.  

VOGRSKO > Zlati priznanji na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske 2014 in 2017, dve bronasti plaketi na tekmovanju TEMSIG ter štiri zlata in eno bronasto priznanje na mednarodnih tekmovanjih Svirel so doslej osvojene nagrade Jakoba Maja Šajine, učenca Glasbene šole Nova Gorica. Za tolkala ga je navdušil oče, tudi sam bobnar. Jakob ima ob sebi še vrsto drugih, ki ga spodbujajo in spremljajo na glasbeni poti. “Moja sestra Elizabeta, ki igra kontrabas, je tudi zelo uspešna. In imam dva bratranca, Filipa in Tomasa Filipa in Tomasa Marcovicha. Prvi igra klavir, drugi trobento. Moj najboljši prijatelj pa je nono,” pripoveduje zgovorni in dobrovoljni Jakob, ki so mu med tolkali najljubši bobni, a ob vztrajni vadbi lahko vzljubi tudi ksilofon in vibrafon.

Njegov prvi učitelj je bil Matija Tavčar, ki je učencu v poslušanje ponudil tudi izjemnega mojstra jazza Buddyja Richa. “To je bil zelo dober človek, pravi mojster tolkal, zelo hiter je bil in na prvi pogled sem se zaljubil vanj,” doda Jakob Maj, ki ga jazz očitno vse bolj zanima. A preden bo začel osvajati veščine jazza, bo potreboval še kar nekaj intenzivnih lekcij, za katere zadnji dve leti skrbi Uroš Nemanič: “Jakob je zelo sposoben učenec. Dobro sliši in pozorno posluša glasbo. Lahko bi bil še bolj zainteresiran pri sami vadbi, saj bi to pripomoglo, da bi se še več naučil. Seveda pa, ko teče voda v grlo, naredi skladbe naravnost izvrstno.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V tokratni istoimenski rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bodo predvajali program, s katerim se je Jakob Maj Šajina predstavil na letošnjem regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske.

S svojimi mladostnimi glasbenimi darovi in razigrano energijo Jakob Maj navdušuje tudi v različnih sestavih, v katerih je igral ali še igra. “V godbeniški šoli Vogrsko sem nekaj časa igral v obeh orkestrih in različnih komornih sestavih, sedaj pa sem član samo šolskega orkestra. Enkrat sem se udeležil tudi OrkesterKampa v Bovcu. Sem član simfoničnega orkestra Glasbene šole Nova Gorica, kjer me postavijo za timpane, ker očitno dirigent meni, da lahko igram na bolj zahtevnih tolkalih,” pravi. Ne pozabi omeniti doslej največje izkušnje orkestrske igre: “Lani so me povabili v orkester, ki je zaigral na slavnostnem koncertu v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani ob 200-letnici prve javne glasbene šole na Slovenskem. To je bilo zame res neponovljivo, saj sem spoznal veliko dobrih mladih glasbenikov iz vse Slovenije.”

V precej pisani zbirki vzornikov ima Jakob Maj tudi Iztoka Mlakarja: “Naučil sem se vse njegove pesmi in jih pogosto tudi javno imitiram.”

Jakob Maj, ki ga nekateri učitelji (za hec) večkrat imenujejo tudi Jakob April, Jakob Marec itd., razmišlja, da bi bil v prihodnosti rad še boljši in boljši, tako bi enkrat prišel do svojega cilja: da bi igral v kakšnem slavnem orkestru ali učil v glasbeni šoli.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano