Ajdovci uporabljajo observatorij na Otlici

V Vipavski dolini je dogajanje na področju astronomije že dolgo pestro. Zato so še posebej zaslužni člani Astronomskega društva Nanos, ki kot mentorji že osnovnošolcem omogočajo pridobivati izkušnje v astrofotografiji, z mladimi načrtno in strokovno delajo tudi v OŠ Vipava, ki je na Nanosu uredila prvi observatorij, v OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in v OŠ Šturje Ajdovščina ter v Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina. Tu so zdaj že dolgoletno sodelovanje z Astronomskim društvom Nanos nadgradili tudi pri postavitvi novega observatorija na Otlici, ki že deluje, a še ni v celoti zaključen.

Observatorij na Otlici. Foto: Srednja Šola Veno Pilon Ajdovšči
Observatorij na Otlici. Foto: Srednja Šola Veno Pilon Ajdovšči

OTLICA > Observatorij je postavilo društvo, ki je poskrbelo tudi za osnovno opremo, dijaki ajdovske srednje šole pa so z načrtom za avtomatizacijo in izbiro opreme celo zmagali na natečaju Centra odličnosti, vesolje, znanost in tehnologije.

“V šoli smo kupili 30-centimetrski teleskop in CCD kamero, namenjeno astrofotografiji. Observatorij tako ni namenjen tipičnim astronomskim opazovanjem skozi okular, ampak astrofotografiji. Trenutno omogoča uporabo, fotografiranje, ni pa še pripravljen za delo na daljavo. Uporabljamo ga s skupino dijakov pri izbirnem predmetu z astronomskimi vsebinami ter z zainteresiranimi dijaki, ki obiskujejo astronomski krožek,” je povedal ravnatelj srednje šole Andrej Rutar.

Dijaki trenutno raziskujejo posebne mrke v vesolju, mrke geostacionarnih satelitov. “Opazovati in raziskovati jih je mogoče le približno 20 dni pred in po enakonočju. Satelit, ki kroži okrog središča Zemlje na razdalji približno 42.000 kilometrov, za določen čas pade v senco Zemlje. Dolžina mrka se v teh dneh spreminja in opazovanja dolžine mrka omogočajo razumevanje geometrije gibanja nebesnih teles, podrobnejše raziskave pa razkrivajo tudi analizo loma svetlobe v zemeljski atmosferi,” je nekaj podrobnosti o dejavnostih v observatoriju povedal ravnatelj ajdovske srednje šole.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano