Od stvarjenja sveta do prdca

V Orehku je hladno in deževno vreme nastopajoče in obiskovalce s prostega pregnalo v vaški kulturni dom, a ni moglo preglasiti smeha, ki se je razlegal na prvih Knoblovih dnevih. Druženje v spomin na pomembnega sovaščana je priredilo Športno-kulturno društvo Orehek s podporo postojnske občine.

Zbrane v dvorani kulturnega doma  sta nasmejala stand-up 
komedijanta   Boris Kobal in  Gašper Bergant. Foto: Andraž Gombač
Zbrane v dvorani kulturnega doma sta nasmejala stand-up komedijanta Boris Kobal in Gašper Bergant. Foto: Andraž Gombač

OREHEK > Pavel Knobl (1765-1830) je bil marsikaj, a v zgodovino se je zapisal zlasti kot avtor prve slovenske samostojne zbirke posvetnih pesmi Štiri pare kratkočasnih novih pesmi (1801). Spomin na premalo znanega pesnika, učitelja, orglarja, cerkovnika, skladatelja in humorista so v njegovem rodnem Orehku predlani obudili s projektom Od Pavla Knobla skovano, zdaj pa so pripravili še Knoblove dneve, ki naj bi postali tradicionalna prireditev.

V petek zvečer je lepo zapolnjeno dvorano na večeru smeha nasmejal Boris Kobal, gledališki ustvarjalec, humorist in satirik, ki je marsikateri dan v otroških letih preživel pri sorodnikih v Rakitniku in Orehku. Med tokratno vrnitvijo je debelo uro premišljeval o porokah, ki so seveda iznajdba ženskega uma, veščinah zapeljevanja, srečanjih z medvedi in medvedkami, arbitraži, krutem minevanju časa, staranju in spreminjanju telesa, bogu in svetu ... “Bog je svet ustvaril v šestih dnevih. Ko gledam, kaj je naredil, se mi zdi, da ne bi bilo slabo, če bi si vzel še kak teden,” je dejal Kobal. Duhoviti Knobl v svoji najslavnejši pesmi opeva prdec, in tako je tudi Kobal svoj nastop nazadnje pripeljal še do osebnih izkušenj s kolonoskopijo in z vsem, kar sodi k njej.

Njegov mladi gost in komedijantski kolega Gašper Bergant, znan iz televizijske oddaje Skečoholiki, je nanizal nekaj strupenih o burnih odnosih med dolgoletnimi zakonci in si privoščil še nekaj šal, s katerimi je nevarno hodil po robu politično korektnega.

Domačin Branko Klanjšekje predstavil bogato etnološko zbirko, v kateri ima približno 3000 predmetov. V Knoblovi sobi je na ogled postavil le staro kmečko orodje. Avtorjevo ime in brane so navdihnili domiselno ime razstave: Brane.

V soboto je Jerneja Sojer Smerdu vodila glasbeno delavnico za otroke in mladino Z igro skozi glasbo, prve Knoblove dneve pa je zaokrožil koncert postojnske gypsy jazz zasedbe Salt PeeNuts. AG


Najbolj brano