Z glasbo podira meje

Aleksander Ipavec Ipo je zamejski Slovenec, ki živi na Opčinah in rad pove, da je harmonika polovica njegovega telesa. Kot avtor in harmonikar je dejaven v različnih zasedbah, piše filmsko glasbo in glasbo za dokumentarne oddaje ter poučuje v glasbeni šoli v Tolminu. To poletje je v Repentabru zbral skupino prebežnikov in z njimi pripravil projekt Muzika z vseh vetrov.

 fotodamj@n Foto: FotoDamj@n
fotodamj@n Foto: FotoDamj@n

Aleksander Ipavec Ipo venomer poudarja, da igra le s prijatelji. Nove je našel med prebežniki iz Afganistana in Pakistana. Delo z njimi mu je prineslo tudi največ glasov ljudstva in komisije Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper v akciji Osebnost Primorske.

Začelo se je s klicem repentabrskega župana Marka Pisanija, če bi vodil delavnico za azilante v okviru dejavnosti za spodbujanje integracije gostov konzorcija ICS. “En mesec sem študiral njihovo glasbo, ki je bila zame popolna neznanka,” je povedal.

Vsi avgustovski kandidati

Kandidati za osebnost Primorske meseca avgusta so bili še kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, avtor knjige o Boljuncu Vojko Slavec, nogometaš Mitja Viler in Boban Milunović, prvi mož štirih tolminskih festivalov. Pogovoru z zmagovalcem Aleksandrom Ipavcem Ipom lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper, danes ob 11. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca avgusta, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Maja Grapulin iz Nove Gorice, Borut Logar iz Kopra in Magda Batagelj iz Kamenj.

Nihče od učencev ni pred tem igral na inštrument ali pel. “To, da so bili brez vsakršnega predznanja, je bila zame še večja motivacija. V iskanju kakršnega koli vedenja o glasbi sem jih vprašal celo, kaj jim je mama pela.” Učenci so mu kazali posnetke na spletu, doma je skladbe prepisal, poslušal podobne in jih prirejal. “Pripeljal sem jim avtomobil, poln inštrumentov. Nekaterih, recimo kitare, vsi niso niti poznali,” opisuje začetke dela.

Sprva so vadili v muzeju v Repnu, kar je bilo za azilante, ki sicer ne smejo delati, zaradi česar mnogi zapadejo v depresijo, balzam za dušo. “Da so se oblekli, prišli na vajo ... To je bilo pomembno zanje, počutili so se aktivne. Toda po dveh vajah so nas postavili skoraj na cesto. Preselili smo se v center, kjer so stanovali. A tam niso bili sproščeni, sostanovalci so jih zafrkavali,” pripoveduje. Zato so se sestajali tudi pri njem, na sedežu sklada, pri openski cerkvi.

V dveh mesecih so se naučili igrati, peti ali plesati njihovo glasbo. Oblikovali so skupino in jo poimenovali Muzika z vseh vetrov. Premierno, v manjši zasedbi, so nastopili v centru pri Fernetičih, bolj “zares” pa na sprehodu po Pesniški poti pod Tabrom sredi avgusta.

“Prišlo je morje ljudi. Učenci so se jih ustrašili. Nekdo je zgrešil tekst, nekdo kitico, bilo je vsega. A ko so videli, da se učitelj smeji, so se sprostili,” je zadovoljen s srečnim koncem. “To je bila ena največjih glasbenih šol zame,” je ponosen. Novo znanje je že in bo še uporabil pri svojem ustvarjanju.

“Vprašali so me, če bi še sodeloval v podobnih projektih. Z veseljem. Med azilanti bi poiskal take, ki obvladajo inštrumente, in jim priključil bivše učence. V drugi skupini bi delal s tistimi brez znanja o glasbi,” razmišlja. Sicer pa mu zamisli nikakor ne zmanjka. S skupino Etnoploč kuhajo nov album, s Paolo Chiabudini potuje po Italiji in izvaja renesančni projekt, nov album se obeta s triom s Simonejem Serafinijem in Alessandom Mansuttijem, še dva nova ploščka pa bo snemal z violinistom Simonejem D'Eusaniom.

Zdi se, da ima njegov dan več kot 24 ur. Še posebej, ko za piko na i pove še o tem, kako rad se tudi poda v vinograd v Vrhovljah: “Delo 'z glavo' je sicer utrujajoče, toda ko ležem v posteljo, se misli težko umirijo. Čudovit pa je občutek, ko po delu v vinogradu zvečer takoj zaspim, ker je telo utrujeno.”

NIVES KREBELJ


Najbolj brano