Iščemo osmo osebnost Primorske

Športni uspehi, raziskovanje domačega kraja ter kulturno ustvarjanje, tudi takšno, ki ima poleg zabave tudi drugačen namen, so zgodbe, v katerih smo prepoznali avgustovske kandidate za osebnost Primorske. Kateri predlog bo zbral največ glasov? Izid glasovanja, ki se začne danes, vam sporočimo čez teden dni.

Na svetovnem prvenstvu na mirnih vodah v čeških Račicah sta primorski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman posegli v sam vrh. Po nedavnem evropskem srebru v Bolgariji in kolajni na tekmi svetovnega pokala v Szegedu je nova posadka trenerja Stjepana Janića osvojila še svetovni bron v kajakaškem dvojcu na 500 metrov in potrdila obetavno športno prihodnost. Izkušena olimpijka Špela Ponomarenko Janić pa je z osvojitvijo svetovnega brona na Češkem njun uspeh in odlično sezono nadgradila še na 200 metrski sprinterski razdalji.

Vojko Slavec, upokojenec iz Boljunca pri Trstu, je pri Založništvu tržaškega tiska izdal poljudno-znanstveno knjigo o življenju in jeziku nekdaj in danes v Boljuncu. Knjiga je plod njegovega 20-letnega raziskovanja in popisovanja narečnih izrazov in pripovedi domačinov o življenju v Boljuncu. Ob več kot 60 zgodbah, ki so izrednega etnološkega pomena, je avtor v priloženem slovarju zbral vsaj pet tisoč narečnih besed, česar ni doslej storil še nihče. “To ni zgodovina z veliko začetnico, tista nam je o Boljuncu že precej povedala; to je zgodovina malih ljudi, njihovih stisk, boja za preživetje in njihovega trmastega vztrajanja, da smo tu sploh obstali,” poudari avtor, ki je dolgo let delal v knjigarni Založništva tržaškega tiska in v upravi Primorskega dnevnika.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 7. septembra, opoldne.

> Do srede, 6. septembra, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

31-letni Koprčan Mitja Viler se je v bogati nogometni karieri sedemkrat veselil naslova državnega prvaka, prvič mu je to uspelo z domačim Koprom, šestkrat pa je bil najboljši z Mariborom. S slednjim se je dvakrat uvrstil v Ligo prvakov, za letošnji preboj med elito pa ima izjemne zasluge. Z njegovim golom je Maribor preskočil mostarski Zrinjski v prvem krogu kvalifikacij, zadetek za napredovanje pa je priljubljeni “Rulo” dosegel tudi na odločilnem dvoboju z izraelskim Hapoelom. Odlične igre Vilerja ni mogel prezreti selektor Srečko Katanec, tako da se je po treh letih vrnil v državno reprezentanco.

Aleksander Ipavec Ipo je zamejski Slovenec, ki živi na Opčinah. Že med študijem je zmagoval na mednarodnih tekmovanjih ter se izpopolnjeval pri največjih mojstrih. Kot avtor in harmonikar je dejaven v različnih zasedbah, piše filmsko glasbo in glasbo za dokumentarne oddaje. Poučuje v Špetru in v Tolminu. To poletje je zbral prebežnike iz Pakistana in z njimi pripravil projekt Muzika z vseh vetrov. Sicer izobraženi mladi fantje prej niso igrali nobenega instrumenta. Ipo danes z njimi nastopa in piše novo evropsko zgodbo.

Po srcu metalec, ki še vedno igra v bendu, Boban Milunović, je z organiziranjem festivalov na Sotočju postavil Tolmin na svetovni zemljevid. Letos so pod njegovim okriljem poleg največjega Metaldays potekali tudi Punk Rock Holiday, v spletu okoliščin je prevzel Overjam, dodali so še blues rock Motorcity. Sotočje je s Sočo in Tolminko, kakovostno glasbeno ponudbo in izpiljeno organizacijo festivalskih počitnic postalo fenomen. V minulih 14 letih je samo metal festival, kot čez prst ocenjuje Milunović, v Tolmin pritegnil okoli 100.000 ljudi. Po anketah dnevno porabijo okoli sto evrov, brez upoštevanja nočitev. Po začetnih zatikanjih zadnja leta z lokalno skupnostjo dobro sodelujejo, zato o selitvi ne razmišljajo. Nad relativno glasnimi festivali in ograjenim Sotočjem vsi sicer niso navdušeni, je pa Milunović s festivali Tolminu in celi dolini omogočil pomemben prihodek.


Najbolj brano