Jadralki, mladi genij in likovni kritik

Šport, znanost in kultura. Na teh področjih žanjejo uspehe Primorci, ki smo jih uvrstili v julijski izbor akcije Osebnost Primorske. Komu bodo glasovi ljudstva in komisije treh medijskih hiš - Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper - namenili zmago? To izveste čez natanko teden dni. Naj se glasovanje začne!

Veronika Macarol in Tina Mrak nadaljujeta z izjemnim jadranjem. Članici portoroškega Pirata sta v preteklosti osvojili zlato in bronasto medaljo na evropskih prvenstvih, bronasta medalja na letošnjem svetovnem prvenstvu pa predstavlja nov mejnik. Dobre nastope v Solunu sta kronali s taktično dovršeno regato za medalje in tako sta zasluženo stopili na tretjo stopničko zmagovalnega odra. Tina in Veronika bosta gotovo veliki slovenski adutinji za medaljo na prihodnjih olimpijskih igrah, lani jima je odličje v Riu odnesel splet nesrečnih okoliščin.

Domen Pregeljc iz Hrpelj, ki je dijak Gimnazije Vič, je v poletje vstopil z dvema medaljama z znanstvenih tekmovanj v ZDA. Najprej je na olimpijadi Isweeep v Houstonu osvojil srebrno medaljo, nato pa še na olimpijadi Genius v New Yorku zlato medaljo in absolutno prvo mesto. To mu je uspelo po dveletnem raziskovalnem delu pod vodstvom strokovnjakov s Kemijskega inštituta. Z molekularno simulacijo je proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu in poškodbe, ki vodijo v odmiranje nevronov ter s tem povezane nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Znanje, ki so ga na inštitutu predali Domnu, jim zdaj že vrača, saj tam opravlja tudi počitniško delo.

Dejan Mehmedovič, umetnostni zgodovinar in likovni kritik, je že 30 let povezan z galerijo Insula v Izoli, je njen motor in najpomembnejši vezni člen med umetniki južne Primorske. Skupaj z galerijo ima za seboj približno 500 razstav, kot vodja je sklepal trdne vezi s slovenskimi galerijami in večkrat poskrbel za pomembne izmenjave v mednarodnem prostoru. Ob letošnji 30-letnici galerije je poskrbel za bogat in odmeven program, ves čas pa si prizadeva, da bi v Izoli kmalu odprli stalno zbirko primorskih umetnikov.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. avgusta, opoldne.

> Do srede, 2. avgusta, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

NR


Najbolj brano