Postojna, srce furmanstva (foto)

Turistično društvo Postojna v sodelovanju z Občino Postojno vsako leto poskuša prikazati neprecenljivo dediščino furmanskih dejavnosti, saj je bila prav Postojna pomemben kraj, kjer so se ustavljali furmani. Furmanski praznik je edinstven praznik za vse furmane, ki ohranjajo in predstavljajo dediščino naših prednikov.

Razvojno društvo Merišče iz Merč je za voz, s katerim so prevažali ranjenca iz Škocjanskih jam do Postojne, prejelo prvo nagrado. Foto: Samanta Coraci
Razvojno društvo Merišče iz Merč je za voz, s katerim so prevažali ranjenca iz Škocjanskih jam do Postojne, prejelo prvo nagrado. Foto: Samanta Coraci

POSTOJNA > “Furmanstvo ima v Postojni globoke korenine, saj je za mnoge predstavljalo pomemben dohodek. Vozili so les, seno in različne pridelke. Pozimi, ko je Nanoščica zamrznila, so sekali led, ki so ga spravljali v ledenice in ga nato vozili v Trst in celo vse do Egipta,” pravi Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna, ki je včeraj odlično izpeljalo že 26. Furmanski praznik.

“To je resnična zgodba o fantih, ki so odprli jame svetu. Prikazujemo nesrečo, ki se je zgodila v jami, kjer si je eden od delavcev poškodoval nogo in ga je žena s kravjo vprego peljala iz Matavuna v Divačo na vlak. Vlak ga je pripeljal v Postojno na zdravljenje,” je predstavil prvonagrajeni voz Razvojnega društva Merišče iz Merč predstavnik Škocjanskih jam Borut Lozej. Prvo nagrado je komisija sicer podelila tudi Konjeniškemu društvu Sv. Štefan iz Vipavske doline za vozova, ki sta prevažala podokničarje in nevesto z njeno doto.

“Letos obeležujemo tristoletnico smrti doktorja Gregor Voglarja, ki je v svoji zapuščini zapustil 5000 goldinarjev. Njegova želja je bila, da se naredi prvi vodovod iz lesenih cevi. Takrat je Naklo prvič dobilo pitno vodo v vaškem koritu. V zahvalo smo se odločili, da gremo na romanje v Brezje,” pa je povedal predstavnik Konjeniškega društva Naklo, ki je za svoj voz prejelo tretjo nagrado.

Furmanski praznik je poleg tradicionalne povorke, ki je včeraj popoldne privabila številne obiskovalce, ponudil bogato celodnevno dogajanje. Obiskovalci so se, tudi zaradi nekoliko hladnega in deževnega vremena, lahko ogreli ob lovskem golažu, ki so ga pripravili tekmovalci iz lovskih družin. Najboljšega je po mnenju komisije pripravila lovska družina Bukovje, drugo mesto so si prikuhali Predatorji Črnojamski, tretje pa lovska družina Vojkovo Podnanos.

SAMANTA CORACI


Najbolj brano