V gore s pametjo in opremo

Čeprav se bo letošnja planinska sezona uradno začela šele v soboto, so naše gore že nekaj časa polne planincev, številni med njimi pa so že potrebovali pomoč. Gorski reševalci so jim letos pomagali že 154-krat, za sedem planincev so se nesreče končale tragično. Gorski reševalci zato svetujejo, da se v gore ne odpravljamo slabo opremljeni in da ne izzivamo usode. Za tiste, ki se jim nesreča vseeno pripeti, pa je dobra novica, da je reševanje v naših gorah še vedno brezplačno.

V planinski zvezi opozarjajo, da morajo  obiskovalci gora imeti 
s seboj ustrezno opremo. Foto: Manca Čujež/Pzs
V planinski zvezi opozarjajo, da morajo obiskovalci gora imeti s seboj ustrezno opremo. Foto: Manca Čujež/Pzs

LJUBLJANA > Gorske reševalce so z naših gora letos poklicali na pomoč že 154-krat, kar je 54-krat več kot v enakem obdobju lani. Za sedem planincev so bile nesreče žal usodne, najpogosteje se zgodijo zaradi zdrsov, nepoznavanja terena, slabe telesne in duševne pripravljenosti, dvakrat pa je nesrečo zakuhal celo alkohol.

“Na določenih delih planinskih poti je še vedno lahko zbit in pomrznjen sneg. Za prečenje takšnega mesta so potrebne izkušnje in primerna oprema, sicer je bolje, da se obrnemo in vrnemo, tudi če gre samo za nekaj metrov. Svetujemo tudi uporabo čelade, sploh tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami,” je opozoril strokovni sodelavec planinske zveze in inštruktor gorskih reševalcev Matjaž Šerkezi.

Policisti štiri mesece, vojaki celo leto

Ob reševanju nesreč v gorah v večini primerov gorskim reševalcem pomagajo tudi s policijskimi in vojaškimi helikopterji. Posadke policijskih helikopterjev so začele dežurati v začetku tega meseca in bodo dežurale do konca septembra, posadke z vojaškimi helikopterji pa so v pripravljenosti sleherni dan v letu.

Tako kot vsako leto planincem tudi letos polaga na srce, naj v gore ne hodijo brez obvezne opreme. Po njegovem v sleherni nahrbtnik sodijo alu-folija, velika črna vreča ali bivak vreča, komplet prve pomoči, svetilka in rezervne baterije, telefon, beležka in navaden svinčnik, sveča in vžigalice ter energetsko bogata nepokvarljiva hrana. Prav tako morajo imeti s seboj tudi topla oblačila, kapo in rokavice, saj je vreme v gorah nepredvidljivo, zelo nizke temperature in sneg niso nič nenavadnega niti sredi poletja.

Pred strelami varni le v kočah

“V gore se je treba odpraviti dovolj zgodaj, ko še ni prevroče, vedeti pa je treba, da so v poletnem času dokaj pogoste popoldanske nevihte, ki jih spremljajo strele in pred katerimi smo varni samo v planinski koči ali bivaku,” je še izpostavil Šerkezi. Dodal je, da moramo ture z otroki prilagoditi njim in paziti, da pijejo dovolj tekočine, prav tako pa je zahtevne ture odsvetoval bolnim, saj je bilo lani kar nekaj nesreč ljudi s kroničnimi boleznimi.

Dan planinskih doživetij

Planinska zveza Slovenije že 35 let praznuje dan slovenskih planincev, že šesto leto pa sezono uradno začenja z dnevom planinskih doživetij. Letos bo ta dan v soboto, ko bo ob domu pod Storžičem celodnevno brezplačno dogajanje za obiskovalce vseh generacij. V soboto bodo praznovali svoj dan tudi gorski reševalci, ki se bodo srečali na Virnikovi planini in medse sprejeli nove člane.

“V začetku letošnjega leta smo prejeli nekaj klicev posameznikov, ki so jih reševali v tujih gorah in niso imeli urejenega zavarovanja za reševanje. Stroški reševanja so znašali od štiri do sedem tisoč evrov in so jih morali kriti sami.” je prakso v tujini predstavil Šerkezi in pozval vse, ki se odpravljajo v tuje gore, naj se za to posebej zavarujejo. Pri nas se jim stroškov ni treba bati, saj reševanje plačujeta zavod za zdravstveno zavarovanje in država, ponesrečencu izdajo račun le v primeri velike malomarnosti.

Stripovski junak za boljšo varnost

Korak k boljši varnosti v gorah je tudi brezplačen strip Gorska medicina za vsakogar, ki so ga izdali na pobudo gorskega zdravnika in reševalca Jurija Gorjanca. Stripovski junak Janez v njem predstavlja bolezni, tveganja, priprave in vadbo … “Da bodo gore ostale kraj užitka, ne pa kraj nesreče in poškodb,” je poudaril sekretar planinske zveze Matej Planko.

Letošnja novost pri reševanju v gorah je tudi nova aplikacija s kartografsko, komunikacijsko in logistično podporo, ki bo reševalcem omogočila popoln pregled določenega območja, brez uporabe interneta. Edinstven program v Evropi je plod razvoja slovenskih strokovnjakov.

DANIJEL CEK


Najbolj brano