“Niti en sam dan ne zdržim brez roga”

“Od glasbe sem že skoraj odvisen, saj niti en sam dan ne zdržim brez roga ali kakšnega stika z glasbo,” pravi 16-letni Sebastijan Buda. Številne osvojene najvišje nagrade na tekmovanjih, vpetost v različne komorne sestave in orkestre, vzporedno obiskovanje dveh srednjih šol ... Vse to zaznamuje vsakdan kraškega mladeniča, ki želi študij nadaljevati v tujini.

Sebastijan Buda se bo nekega dne z rogom bržkone oglašal 
v tujini. Foto: Osebni Arhiv
Sebastijan Buda se bo nekega dne z rogom bržkone oglašal v tujini. Foto: Osebni Arhiv

KOMEN > Sebastijan Buda si je pri osmih letih izbiral inštrument, ki je moral biti nujno zlate barve. Da je med njimi poprijel za rog, je bil “kriv” Simon Perčič, ki je radovednega kraškega dečka prepričal, da je to super trobilo z lepim tonom. “In od tistega dne horna nisem več spustil iz rok, za kar ima največ zaslug prav Perčič, ki mi je vedno podaljševal lekcije, mi dajal zahtevne skladbe, me prijavljal na nastope, masterclasse ... Boljšega profesorja v nižji glasbeni šoli si ne morem zamisliti,” se spominja pouka v komenski podružnici Glasbene šole Sežana. Že tedaj, leta 2013, je talent nadgrajeval tudi z obiski mojstrskih tečajev na Konservatoriju za glasbo v Vidmu pri profesorju Nilu Caracristi. Trenutno je dijak 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet (KGB) Ljubljana v razredu profesorja Jožeta Rošerja: “Tudi z njim se odlično razumem. Vedno imava produktivne ure, ki so hkrati zelo zabavne. Za izjemne uspehe pa se moram zahvaliti tudi meni najljubšemu hornistu in profesorju Boštjanu Lipovšku, s katerim sem imel že veliko lekcij na poletnih glasbenih šolah v Feldkirhnu v Avstriji, in profesorju Willu Sandersu na mednarodni poletni akademiji v Payerbachu, prav tako v Avstriji.”

Nadarjenost, vztrajnost, zdrava ambicioznost, spodbudni starši in mlajša sestrica, tudi občudovanja vredni mednarodni uspehi Pihalnega orkestra Komen, v katerem igra že nekaj let, so obrodili izjemne uspehe: zlate plakete in prve nagrade na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG (v letih 2011, 2014, 2017), tri zlata priznanja na mednarodnih tekmovanjih Svirél ( v letih 2013 in 2015 je bil na teh tekmovanjih tudi finalist), prva nagrada na tekmovanju 6. Concorso Internazionele di Esecuzione Musicale “Giovani Musicisti” v Trevisu leta 2014, prva nagrada na International Woodeinds & Brass Competition v Varaždinu leta 2015, 3. nagrada in nastop v finalu na tekmovanju 7. Concorso Internazionale Audi Mozart v Roveretu v Italiji.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gosta tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo Sebastijan Buda s svojim rogom. Predstavil se bo s posnetki skladb, s katerimi je prepričal žirijo na tekmovanjih, pa tudi s skladbami, ki jih je izvajal z različnimi komornimi in orkestrskimi sestavi.

Kot solist je v letih 2015 in 2016 nastopal s simfoničnim orkestrom na glasbenem festivalu mladih glasbenikov v Armeniji in Litvi. Izkušnje komornega in orkestrskega muziciranja si pridobiva z rednim igranjem v trobilnem kvintetu TrobiNOVA, v simfoničnem orkestru NOVA filharmonija in Simfoničnem orkestru KGB Ljubljana.

Ob Boštjanu Lipovšku so njegovi vzorniki vrhunski hornisti Radovan Vlatković, Radek Baborak in Stefan Dohr. Ker vzporedno obiskuje tudi Gimnazijo Poljane v Ljubljani. Ima malo prostega časa, ki ga v glavnem porabi za oglede dobrih filmov (najraje tistih, v katerih nastopata Johnny Depp in Robert Downey Jr.), za poslušanje narodnozabavnih skupin (oberkrainerjev) in latino glasbe, plavanje, kolesarjenje, odbojko.

Svoj glasbeni talent je Sebastijan pred kratkim preveril tudi na sprejemnih izpitih na Akademiji za glasbo v Ljubljani, a rezultata ne želi razkriti. Manj skrivnostna je njegova prihodnost: “Želim si končati študij v Sloveniji in ga nadaljevati v tujini. Zelo rad bi igral v dobrem orkestru, čeprav me vse bolj zanima tudi solistična kariera.”

In Sebastijanu Budi, ki bo jeseni kot solist z NOVA filharmonijo nastopil v Budimpešti, zagotovo lahko že napovemo bleščečo mednarodno kariero.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano