Akcija Osebnost Primorske pred novim krogom

Maj ponuja pet kandidatov za mesečno osebnost Primorske v akciji Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper. Doroteja Dobrinja je poklicu medicinske sestre zvesta že tri desetletja. Katja Kogej z društvom ljubiteljev vrtnic skrbi, da dehtečih burbonk ne vonjajo le domačini. Simon Kenda je vodja festivala Jazz Cerkno, s katerim diha ves kraj. Jana Ludvik je na čelu edine primorske namiznoteniške ekipe z državnim naslovom. Zaradi sodnika Damirja Skomine pa je finale evropske lige v nogometu zaznamovala tudi slovenska prisotnost.

Kdo od peterice se bo ob koncu leta potegoval za naziv Osebnost Primorske 2017, bodo odločili glasovi bralcev, poslušalcev in komisije vseh treh medijev.

Koprčanka, diplomirana medicinska sestra Doroteja Dobrinja, je svojemu poklicu zvesta že tri desetletja. Za mnoge starše in otroke je znan obraz, saj je glavna sestra pediatričnega oddelka v izolski bolnišnici. Z njimi je ne le, ko gre za strokovno delo, temveč tudi, ko potrebujejo pomoč, tolažbo ali nasvet. Verjame v prijazno zdravstveno oskrbo otrok in v partnerski odnos z njihovimi starši. Zdravstveno nego razume kot poklic, ki je kljub intenzivnemu napredku zmožen še velikih in pomembnih izboljšav. Za svojo prizadevnost je ob nedavnem dnevu medicinskih sester kot edina iz Primorske prejela zlati znak, stanovsko odličje, ki ga podeljuje zveza medicinskih sester, babic in tehnikov.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 1. junija, opoldne.

> Do srede, 31. maja, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Katja Kogej je predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, ki že dvanajsto leto pripravlja Festival vrtnic. Glavna privlačnost je rožna zbirka burbonk, ki v slapovih obdajajo samostanski vrt na Kostanjevici. Vsako leto v festivalski program vtkejo zgodovinske, kulturne, naravne in druge znamenitosti Nove Gorice. Letošnji poudarek je na kulinariki, saj nekateri gostinci v času festivala ponujajo jedi iz vrtnic, septembra pa bodo predstavili burbončico, čokoladno pralino iz posušenih vrtnic. Letos bo festival obiskalo približno 10.000 gostov, med njimi veliko tujcev, ki zaradi dehtečih burbonk prihajajo z vseh kontinentov.

Simon Kenda je po smrti Boštjana Cveka prevzel vajeti cerkljanskega festivala Jazz Cerkno. Tudi letos je s svojo ekipo na glavnem trgu uspešno izpeljal tridnevno mednarodno glasbeno prireditev. Ustvarjalni glasbi tako vsako pomlad odpreta svoja vrata tudi cerkljanski muzej in tamkajšnja glasbena šola. V dogajanje so tradicionalno vključeni še cerkljanski osnovnošolci, ki se udeležujejo delavnic, ulični glasbeniki pa s svojim vagabundskim muziciranjem zaznamujejo prav vsak cerkljanski vogal. Ekipa zavoda Jazz Cerkno zna umetnost vpeti v utrip kraja. Tokrat jim je to uspelo že dvaindvajsetič.

Po devetih sezonah ima Primorska spet novega državnega prvaka v ženskem namiznem tenisu. Po Vrtojbenkah je podvig uspel Izolankam. Ena ključnih igralk Arrigonija je Jana Ludvik, ki je na odločilni finalni tekmi prispevala kar tri točke za končno zmago. Igralka - tudi mama in zaposlena na Fakulteti za humanistične študije - se sicer na novem vrhuncu uspešne športne poti spogleduje z zaključkom kariere vrhunske športnice. Morebiten nov izziv bi lahko bil evropski nastop, ki čaka edino primorsko ekipo z državnim naslovom v letošnji sezoni. Sredin finale evropske lige, drugega ranga evropskih klubskih tekmovanj, med Manchester Unitedom in Ajaxom je sodila slovenska sodniška ekipa pod vodstvom Koprčana Damirja Skomine. Nemalokrat se je zgodilo, da je nato sodnik, ki je sodil finale evropske lige, pred koncem kariere sodil tudi finale elitne lige prvakov. Koprčan, ki je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003, je prvi slovenski sodnik, ki je sodil finale katerega evropskega klubskega tekmovanja. Vse od sezone 2011/12 je vsakič sodil vsaj eno polfinalno tekmo evropskih tekmovanj, bodisi lige prvakov bodisi evropske lige. Lani je sodil celo polfinalna obračuna obeh evropskih tekmovanj. Skomina je bil izbran tudi za sojenje na junijskem pokalu konfederacij v Rusiji, ki je svojevrstna generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto. NK


Najbolj brano